Rechter eist scheiden van Siamese tweeling

Een Britse rechter heeft gisteren bepaald dat een Siamese tweeling moet worden gescheiden, ondanks het verzet van de ouders die weten dat de operatie de dood van een van de twee zusjes zal meebrengen. Volgens de rechter zullen beide baby's sterven als de operatie niet wordt uitgevoerd. De ouders gaan in beroep.

De baby's, door de rechter Mary en Jody gedoopt om hun identiteit te beschermen, werden 8 augustus geboren in een ziekenhuis in Manchester. Ze delen een hart en één paar longen. Als de operatie doorgaat, zal Mary sterven. Beiden zullen sterven als ze niet worden gescheiden, omdat Jody's hart niet sterk genoeg is voor twee.

De ouders, afkomstig uit een geïsoleerde gemeenschap in Oost-Europa, voerden aan dat zij niet konden accepteren dat een van hun kinderen zou sterven om het andere te laten leven. ,,Dat is niet Gods wil. Iedereen heeft recht op leven, dus waarom zouden we een van onze dochters doden zodat de andere kan leven?''

De rechter wees erop dat Jody ,,een alerte baby'' is, maar dat Mary, wier gezichtje mismaakt is, alleen leeft omdat ze aan Jody vastzit. ,,In de woorden van een van haar artsen: Jody is haar life support machine.'' De hoofdredacteur van het Bulletin voor Medische Ethiek, Richard Nicholson, kritiseerde de uitspraak als ,,simplistisch''. ,,Misschien zijn er momenten waarop de ouders gelijk hebben en geen menselijk instituut tussen baby's zou moeten kiezen''.

In Italië is drie maanden geleden een soortgelijke operatie uitgevoerd waarbij vaststond dat een van de baby's zou sterven om de ander te laten leven. Deze overleefde de operaties echter ook niet.