Rabo voert code in voor gen-bedrijven

De Rabobank stopt voorwaardelijk met het financieren van bedrijven die zich bezighouden met de genetische modificatie van dieren. Alleen biotechnische bedrijven die de genen van dieren om ,,goed onderbouwde technische, medische of humanitaire redenen'' modificeren kunnen nog op kapitaal van de Rabobank rekenen.

Daartoe heeft de bank een gedragscode opgesteld. In de gedragscode zijn de ,,ethische regels geformaliseerd die de Rabobank altijd al hanteerde met betrekking tot de genetische modificatie van mensen, dieren en planten,'' aldus een woordvoerder.

De Rabobank is de grootste financier van agrarische bedrijven ter wereld. Enkele honderden van haar klanten houden zich bezig met de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Daarnaast zijn sommige klanten van de bank actief in de de genetische modificatie van dieren om bijvoorbeeld medicijnen te kunnen produceren.