Opera in Ahoy' houdt op

Na producties van Verdi's Nabucco (januari 2001) en Il Trovatore (januari 2002) houdt Opera in Ahoy' op te bestaan. ,,Na één decennium is het mooi geweest'', lichtte initiatiefnemend producent Peter Kroone gistermiddag toe. ,,Het publiek dat in Nederland afkomt op onze groots opgezette operaspektakels, zal alleen maar kleiner worden nu we alle écht bekende opera's hebben gedaan.'' Productiebureau Companions verlegt zijn actieradius naar het buitenland. De succesproductie van La Traviata, die afgelopen winter vijf voorstellingen beleefde in Rotterdam, zal volgend seizoen te zien zijn in Keulen, Zürich, Barcelona en Wenen.

Komend jaar brengt Companions in het kader van de honderdste sterfdag van Guiseppe Verdi (1813-1901) niet één maar twee grootschalige operaproducties naar Rotterdam. Na Nabucco volgen in september 2001 vier openluchtvoorstellingen van Rigoletto in de Rotterdamse havens. Opera aan de Maas biedt plaats voor 8500 toeschouwers per voorstelling en vindt plaats in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De voorstellingen zullen vanaf een ponton in de Maas worden begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Paolo Olmi.

Valery Gergiev, chef-dirigent van het orkest, was niet voor het project beschikbaar. Hij zal adviseren bij de casting.

    • Mischa Spel