Omstreden perschef weg

De leider van de Griekse conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND), Kostas Karamanlis, heeft gisteren de ontslagname van zijn persvoorlichter Aris Spiliotópoulos (34) aanvaard. Het ontslag blijkt al twee maanden eerder te zijn aangevraagd, in een periode waarin van vele kanten werd aangedrongen op vervanging van de functionaris, die zich binnen enkele jaren zou hebben opgewerkt tot tweede man binnen de partij.

Aan zijn machtspositie zou het royement van zes andere kopstukken zijn te wijten. De leider van de uiterst rechtse vleugel van de partij, Jórgos Karatzaféris – die nu een eigen partij aankondigt – noemde hem `Salomé', wat tevens een toespeling inhield op een intieme relatie die tussen hem en de ND-leider zou bestaan.

Andere ND-kopstukken, als Miltiades Evert, drongen er bij Karamanlis juist op aan zijn perschef aan te houden en niet te wijken voor degenen die met modder gooiden. Vrijwel de hele ND-gezinde pers echter wilde de jonge functionaris, die zich in twee modieuze maandbladen uitvoerig liet interviewen over zijn lifestyle, zo gauw mogelijk weg hebben. De kwestie-Spiliotópoulos was intussen niet de enige die de ND deze zomer ontredderde.

Als opvolger heeft Karamanlis een journalist gekozen die onmogelijk kan worden beschuldigd van de ambitie tweede man te willen worden. Theódoros Róussopoulos (42) werd tot nu toe met geen enkele partij geassocieerd en zijn benoeming komt als totale verrassing. Bij de Grieken heeft hij als tv-verslaggever een uitstekende reputatie; die hebben ook geen aanstoot genomen aan zijn slaafse aanpak van de interviews met Karadzic en Mladic die hij een aantal jaren geleden in hun schuilplaatsen mocht afnemen.

Intussen heeft Spiliotópoulos niet, zoals verwacht, een hogere positie gekregen, bijvoorbeeld als schaduwminister. Hij geeft er de voorkeur aan zich vooralsnog geheel te wijden aan de verplichtingen die zijn parlementszetel meebrengt.

    • F.G. van Hasselt