Omstreden commissaris in Content-zaak stapt op

A. Maas blijkt onlangs te zijn opgestapt als commissaris bij het Belgische uitzendbedrijf Creyf's, de eigenaar van Content. Dat heeft een woordvoerder van Creyf's desgevraagd bevestigd.

Maas was president-commissaris bij Content en werd, na de overname door de Belgen in maart '99, commissaris bij Creyf's. De verhouding tussen hem en de Creyf's-directie verslechterde nadat de Belgen eind vorig jaar stuitten op een vermeende voorkenniszaak tijdens de overname. De Content-top bleek, luttele dagen voor de overname, personeelsopties te hebben uitgegeven. Ter financiering waren, anders dan gebruikelijk, eigen aandelen ingekocht. Omdat de koers na de overname fors steeg, werden de personeelsopties veel waard en bleken de eigen aandelen goedkoop ingekocht. Creyf's meldde de affaire bij justitie, schikte de zaak en compenseerde gedupeerde beleggers.

Maas en twee ex-directeuren vielen echter buiten de schikking en worden door justitie nog steeds als verdachten gezien. Het OM, dat afgelopen week het onderzoeksdossier over de zaak van de Economische Controledienst (ECD) kreeg, beslist binnenkort of de drie worden vervolgd. Creyf's' topman M. van Hemele zegt in zijn verhoor bij de ECD dat Maas probeerde te voorkomen dat de zaak werd aangegeven en gevraagd zou hebben ,,of we dit potje niet gedekt konden houden', aldus Van Hemele. Volgens hem wilde Maas, commissaris bij KLM, Heineken en TNT, niet meewerken aan de justitiedeal ,,omdat dit gelijk stond aan een schuldbekentenis en dat dit zijn commissariaten bij andere vennootschappen in gevaar zou brengen'.

Maas' advocaat D. Doorenbos stelt echter dat zijn cliënt toen niet zomaar ,,een zwart-wit antwoord' kon geven op de ,,complexe juridische materie' van de aandeleninkoop. ,,Zelfs geleerden zijn het oneens of het strafrechtelijk te verwijten valt. Ik denk van niet. Creyf's heeft destijds een ondoordachte gang naar justitie gemaakt.' Over de reden van het vertrek van Maas als commissaris wil zowel hij als de Creyf's-woordvoerder overigens niets zeggen.

MAASpagina 15

    • Joost Oranje