Nine O'Clock News voortaan om tien uur

Al een kleine dertig jaar kunnen de Britten op de BBC hun nieuws om 21.00 uur zien. Maar Greg Dyke, de omstreden directeur van `Aunt Beeb' – zoals de Britse staatsomroep door bewonderaars vaak liefkozend wordt genoemd – heeft gisteravond bevestigd dat het Nine O'Clock News voortaan om tien uur wordt uitgezonden.

Voor de Conservatieve oppositie is het een bewijs van de ,,infantilisering'' van de omroep onder leiding van Dyke, die prime time zou willen behouden voor amusement. De oppositie protesteerde ook al toen vorig jaar juni bekend werd dat multimiljonair Dyke, die zijn geld heeft verdiend als directeur van een commerciële omroep, de de BBC zou gaan leiden. ,,Labour-vriendjespolitiek'' was het, die de reputatie van de BBC ernstig in gevaar zou brengen. Dyke is een goede vriend van premier Blair.

Dit voorjaar maakte Dyke bekend dat hij de BBC drastisch ging hervormen. Hij wil de overheadkosten binnen vijf jaar terugbrengen van 24 naar 15 procent, wat een besparing van ongeveer één miljard pond moet opleveren. Geld dat allemaal ten goede kan komen aan de programmering. Niet de managers, maar de programmamakers moeten het weer voor het zeggen krijgen bij de BBC als het aan Dyke ligt.

Als reden voor de verschuiving van het nieuws van negen uur heeft Dyke de mogelijkheid genoemd om rechtstreeks stemmingen in het Lagerhuis te verslaan en om meer tijd te hebben voor verslaggeving van belangrijke gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Hij heeft verwezen naar het programma News at Ten van de commerciële zender ITV, dat inmiddels is verschoven naar elf uur en dat meer kijkers trekt dan de BBC-nieuwsuitzending.

Presentator Peter Sissons is zeer tevreden met de verschuiving. Hij spreekt van ,,een klein gokje'' maar noemt tien uur ,,in dit land de ideale uitzendtijd'' voor een nieuwsuitzending.

De verandering lijkt wel een verslechtering voor de Nederlandse kijker. Door het tijdsverschil met Engeland was het BBC-nieuws op de kabel al om 10 uur te zien. Dat wordt nu 11 uur.