Morsig pareltje

Beiden zijn midden twintig. Hij is striptekenaar, althans dat wil hij worden, en zij journalist, althans ze neemt zich voortdurend voor iets te gaan schrijven. Hij werkt in een stripwinkel en zij heeft nog nooit iets gepubliceerd. Hij is door zijn vriendin de deur uitgezet en zij is niet langer welkom in haar kraakpand. In een café komen ze elkaar tegen. Hij zoekt woonruimte, zij zoekt woonruimte. In de krant staat een flatje voor een keurig, werkend, getrouwd stel. Dus.

Er zijn sitcoms met een fantasierijker begin, maar de vraag of de twee het ooit echt met elkaar zullen doen is slechts een zijlijntje in de Engelse serie Spaced waarvan Fox zaterdag het eerste deel uitzendt. Op Channel 4 was de zevendelige comedy (er komt volgend jaar een vervolg) een groot succes. Op het tv-festival van Montreux moest Spaced VARA's All Stars voor laten gaan en bij de Britse Bafta's in mei ging de Royle Family met de eer strijken. Maar op oude successen als Seinfeld en Absolutely Fabulous na is het de komende weken met gemak de grappigste sitcom op tv.

Wat zou de wereld toch mooi zijn als alles wat meer leek op mensen en decors in Amerikaanse televisieseries als Friends. Helaas bereikt ook uit Engeland wel eens iets ons scherm en zo blijft gewone lelijkheid de tv bevuilen. En Spaced heeft met Jessica Stevenson en Simon Pegg – ze schreven ook de teksten – als de slackers Daisy Steiner en Tim Bisley wel een heel lelijk stel bijeengebracht.

Zij is lui en te dik, wat zelfs haar eeuwige joggingpak niet weet te verhullen en hij is zo'n geblondeerd skatetype met een hip mutsje en een vlassig sikje. Ze hangen voortdurend voor de tv en een PlayStation spelcomputer behoort tot zijn kostbaarste bezit. Hij droomt van wilde nachten met FBI-agente Gillian Anderson uit The X-Files. Hun vrienden en andere karakters in de serie zijn al even on-Amerikaans naar het morsige leven getekend.

Onder regie van Edgar Wright is Spaced een visueel zeer aantrekkelijke serie geworden vol verwijzingen naar boeken, films, strips en tv-series. Meest in het oogspringend zijn zichtbaar gemaakte gedachten en commentaren op de handeling. Tim heeft een afspraak met zijn ex in een lunchroom en door de ruit ziet hij zich al binnen tegenover haar zitten. Ze zegt ,,ik wil je terug...''. Hij reageert cool en schrikt op uit zijn dagdroom als ze hem op de rug tikt (en botst dan met zijn neus tegen de deur). Als hij op een andere moment tegen kamergenoot Daisy zegt dat skateboarden helemaal niet kinderachtig is zie je hem als enige volwassene tussen een stel snotjochies bij een skatebaan staan. En in een woordenwisseling wordt iedere krenking gevolgd door een stoot met bloedwolk uit het vechtspelletje Tekken. Na de genadeklap zie je Daisy in gedachten exact zo'n triomfantelijk dansje maken als haar heldin Nina Williams in Tekken: ,,KO, Daisy wins!'' En de soundtrack met nummers van o.a. de Chemical Brothers en Fatboy Slim is ook al behoorlijk eigentijds.

Het kleine, nog immer zwalkende Fox – de naam is weer zonder 8, programmadirecteur Leo van der Goot nam deze week ontslag en de zender spreekt met o.a. SBS, HMG en wie al niet over samenwerking – heeft met Spaced een parel uit het aanbod bemachtigd die niet had misstaan op Nederland 3.

Spaced (www.spaced.org.uk), Fox, zaterdag, 21.30-22.00u.

    • Dirk Limburg