Marion Jones lijdt nederlaag bij verspringen

De Amerikaanse atlete Marion Jones heeft gisteravond bij de Ivo Van Damme Memorial, een wedstrijd in de Golden League, een gevoelige nederlaag geleden. Ze eindigde in het Koningin Boudewijn-stadion in Brussel op de vijfde plaats bij het verspringen. Eerder op de avond had Jones wel met overmacht de 100 meter (10,88) gewonnen.

Om haar grote doel te bereiken, vijf gouden medailles bij de Olympische Spelen, zal Jones in Sydney ook het verspringen moeten winnen. In Brussel had ze grote problemen met haar aanloop. Vier van haar zes pogingen waren ongeldig. Haar beste sprong was 6.59 meter. Daarmee bleef Jones 37 centimeter achter bij Tatjana Kotova, die het onderdeel won. Ook Heike Drechsler (6.86), Fiona May (6.82) en Niurka Montalvo (6.76) sprongen veel verder dan Jones. Als Jones in Sydney vijf keer goud zou winnen, verbetert ze het record van Fanny Blankers-Koen uit 1948. De Nederlandse won toen vier keer goud.

Een andere verrassing was de nederlaag van Wilson Kipketer. Drie weken voor de start van de Spelen eindigde de voor Denemarken uitkomende Keniaan op de 800 meter achter de Algerijn Said-Guerni (1.43,25) en de Zwitser Bücher (1.43,31) als derde. Kipketer liet een tijd van 1.43,35. Het betrof zijn eerste wedstrijd van dit seizoen op zijn favoriete afstand. Hij was langdurig geblesseerd. De Nederlander Bram Som kon het tempo van de koplopers niet volgen en werd achtste in 1.46,84.

De rentree van Michael Johnson ging gisteravond wel gepaard met een overwinning. Hij won de 400 meter in 44,07. Door de spierblessure die hij tijdens de Amerikaanse trials op de 200 meter opliep, stond Johnson een maand buitenspel. De Nederlander Julien Hagen werd op de 400 meter laatste in een matige tijd van 46,40.

Ato Boldon maakte duidelijk dat hij bij de Olympische Spelen op de 200 meter, waarop Johnson en Maurice Greene zullen ontbreken, de grote favoriet is. Hij won deze afstand in Brussel in een scherpe tijd van 20,19. De winnaar van de Amerikaanse selectiewedstrijd, John Capel, eindigde op een teleurstellende achtste plaats. Hij hield alleen Patrick van Balkom achter zich. De Nederlander bleef met zijn tijd van 20,81 ver verwijderd van de olympische limiet.

Op de 100 meter voor mannen won Greene met een even grote voorsprong als zijn landgenote Jones bij de vrouwen. De wereldrecordhouder liep in Brussel 9,88. De nummer twee, Bernard Williams, kwam tot 10,01. Olympisch kampioen Donovan Bailey leed een zware nederlaag. De Canadees werd in 10,20 slechts achtste, nog achter de Belg Patrick Stevens. Bailey is nog niet de oude geweest, sinds hij anderhalf jaar geleden zijn achillespees scheurde bij een partijtje basketbal.

Greene is een van de vijf atleten die nog in aanmerking kunnen komen voor de hoofdprijs in de Golden League. Wie in deze competitie van zeven wedstrijden vijf zeges behaalt, mag delen in de jackpot van 50 kilo goud, ter waarde van een miljoen dollar. Met nog één wedstrijd te gaan, volgende week zondag in Berlijn, heeft Greene vier overwinningen geboekt. Hetzelfde geldt voor Hicham El Guerrouj (1500 meter en de mijl), Trine Hattestad (speerwerpen) en Tatjana Kotova (verspringen). Hordeloopster Gail Devers boekte gisteravond al haar vijfde, overtuigende zege. Zij in elk geval delen in de jackpot.

Tijdens het laatste loopnummer van de avond in Brussel, de 5000 meter, verbeterde Mohammed Mourhit het Europees record van de Duitser Dieter Baumann. Hij liep een tijd van 12.49,71. Mourhit is een Marokkaan die voor België uitkomt. Hij kreeg een auto als beloning voor zijn prestatie.