Liberia laat tv-ploeg vrij

Onder zware internationale druk heeft de Liberiaanse regering gisteren een Britse televisieploeg vrijgelaten die zij een week geleden had laten oppakken op beschuldiging van spionage. De minister van Justitie zei dat de regering ermee akkoord was gegaan alle aanklachten tegen de vier mannen – twee Britten, een Zuid-Afrikaan en een Sierra-Leonees – in te trekken in ruil voor een verontschuldiging. Hij zei dat de journalisten ,,de warme gastvrijheid en de voortdurende welwillendheid van het volk van Liberia mochten blijven genieten''. De vier vertrokken echter meteen naar Ivoorkust. Volgens hun advocaat zijn zij gefolterd.

De journalisten werkten via de productiemaatschappij Insight News Television aan een programma voor het Nederlandse 2Vandaag en het Britse Channel Four. Maar volgens de Liberiaanse autoriteiten werkten zij in opdracht van de VS en Groot-Brittannië aan een ,,valse documentaire''. Die moest de indruk wekken dat de regering van Liberia betrokken is bij diamanthandel in Sierra Leone.