IBM trekt Wall Street fractie omhoog

Op de effectenbeurs van New York sloot het koersgemiddelde van de grootste industriefondsen gisteren uiteindelijk toch nog met een fractionele winst. Na lange tijd rondom de slotnotering van het etmaal ervoor te hebben geschommeld, eindigde de Dow-Jonesindex op 11.192,63 punten. Dat betekende een plusje van 9 punten.

Dat was vooral te danken aan International Business Machines, dat in de index zwaar meeweegt. IBM maakte een sprong van 3,25 procent. Met een omzet van 7,7 miljoen aandelen, was IBM een van de meest verhandelde fondsen. Coca-Cola daalde met 3,3 procent en was daarmee de grootste daler. Beleggers lieten het aandeel vallen nadat het effectenhuis Salomon Smith Barney de volumegroei van Coca-Cola met een halfprocentpunt naar beneden had bijgesteld.

De Nasdaq moest een kleine veer laten. De index van technologiefondsen verloor een kwart procent en sloot op 4042,68 punten. Een via internet verspreid vals persbericht heeft de koers van het Amerikaanse hightechfonds Emulex gisteren in de loop van de dag gehalveerd. De Nasdaq-autoriteiten legden de handel in het aandeel stil om het bedrijf de gelegenheid te geven het gefingeerde bericht officieel te ontkrachten. Daarna herstelde de koers zich.

Op de termijnmarkt voor ruwe olie in Londen sloot Brent, levering in oktober, gisteravond op 30,36 dollar per vat, een dollarcent hoger dan de slotprijs van donderdag.