Geschrapt

De Britse gynaecoloog Richard Neale is vorige maand geschrapt uit de Britse artsenregistratie. Hij was schuldig bevonden aan 35 aanklachten, variërend van het uitvoeren van een operatie zonder voorafgaande toestemming van de patiënte tot het liegen tegen een patiënte om haar ertoe te bewegen in plaats van een (voor haar) gratis behandeling een particuliere behandeling te ondergaan, waarvoor ze een lening moest afsluiten.

De maatregel lijkt terecht maar toch kwam het Britse artsentuchtcollege (de General Medical Council of GMC) zwaar onder vuur te liggen. Neale was namelijk in twee Canadese provincies ook al uit het medische beroep gezet voordat hij in 1985 naar Groot-Brittannië terugkeerde. Neale had in 1970 zijn artsendiploma gehaald, maar was zeven jaar later naar Canada vertrokken toen hij in Engeland alleen nog maar onder supervisie mocht opereren en de opdracht kreeg zich te laten bijscholen. In Canada had de arts de dood van een patiënte op zijn geweten waarbij hij een bevalling had ingeleid met een niet-toegestaan middel dat een complicatie veroorzaakte in combinatie met een ander medicijn dat de patiënte gebruikte.

De gynaecoloog probeerde zijn fout te verbergen door het medisch dossier te vervalsen. Neale was toen al uit de waarneemgroep gezet omdat zijn collega's niet wilden dat hun patiëntes in zijn handen vielen. De Canadese autoriteiten hebben de GMC in 1985 bericht dat Neale naar Groot-Brittannië terugkeerde, maar de GMC heeft met die informatie niets gedaan. De voorzitter van de GMC heeft gezegd dat de organisatie nu alerter is, maar dat er nauwelijks mogelijkheden zijn om zo'n terugkerende arts direct uit het Britse register te schrappen. De GMC dringt aan op wijziging van de wetgeving.

    • Wim Köhler