Gaswet kent hobbels

De toezichthouder voor de energiemarkt, de DTe, verwacht de vrijmaking van de gasmarkt ,,niet zonder horten en stoten'' zal verlopen.

Dit heeft directeur J. de Jong gisteren gezegd bij de bekendmaking van de richtlijnen, waaraan de Nederlandse gasbedrijven moeten voldoen. Dit jaar is een nieuwe gaswet aangenomen, die voorziet in een stapsgewijze vrijmaking van de gasmarkt. ,,De bedoeling daarvan is om meer dynamiek tot stand te brengen. Dat is nooit een vloeiend proces'', zei De Jong.

De richtlijnen van de DTe zijn een belangrijk middel om te zorgen dat de liberalisering van de gasmarkt inderdaad zal leiden tot efficiëntere bedrijven en lagere prijzen voor de afnemers. Dit betekent onder meer dat klanten voortaan alleen die kosten krijgen doorberekend die voor hen zijn gemaakt. De Jong wilde niet aangeven hoeveel bedrijven nu nog andere boekhoudkundige methoden hanteren, maar zei wel dat de richtlijnen voor een aantal partijen ,nieuwe zaken'' zal bevatten.

De richtlijnen gelden per 2001 voor gastransport- en opslag ten behoeve van vrije afnemers. Voor 1 oktober moeten de gasbedrijven onder meer aangeven wat hun basisdiensten zijn en hoeveel zij daarvoor rekenen. Hun tarieven moet zijn gebaseerd op efficiënte kosten plus een ,,redelijk rendement'', dat door de DTe zal worden getoetst. Het gaat om voorlopige richtlijnen, die in 2001 definitief worden.