Een ultra sportieve Pool

Eergisteren kwam deze krant uit met een Profiel geheel gewijd aan bridge. Ik ontkwam in die bijlage niet aan het geven van een voorspelling voor de Olympiade die vandaag van start gaat in Maastricht. Bij de vrouwen was die nogal voorspelbaar. Nederland, samen met Frankrijk, staan bovenaan het lijstje van favorieten. In de open categorie zijn de onderlinge verschillen kleiner en dus is het geven van een kansrijke voorspelling lastiger. Toch springen twee landen er wat mij betreft bovenuit: Italië en Polen. Ik gaf ze allebei vijf sterren, het maximum. Beide landen hebben drie zeer sterke paren en de spelers hebben allemaal al eens internationale hoofdprijzen gewonnen. Hier twee opmerkelijke spellen van de twee favorieten. Ze komen uit het WK dat in januari was gehouden op Bermuda. Eerst een ultra sportieve Pool. Polen-Frankrijk:

Het eindcontract was 3SA te spelen door oost, de Poolse wereldkampioen paren Michal Kwiecien. De regerend Olympisch kampioen Christian Mari startte met ♡B, op tafel genomen met de aas. Nu volgde klaveren voor de heer en de aas van zuid. De verdediging nam drie harten slagen mee en ging neutraal van slag met een schoppen voor de boer. In zijn jacht op de negende slag speelde de leider ♣9 van tafel, nam de vrouw toen noord niet bekende en begon zijn schoppens te cashen. Op de derde schoppen speelde Mari per ongeluk ♣2 bij in plaats van ♠2. Mari kreeg nadat hij deze kaart abusievelijk op tafel had gelegd meteen door wat er aan de hand was en legde ♣2 apart als strafkaart. De leider had daarvan kunnen profiteren door ♣10 op tafel te leggen, want dan had zuid de strafkaart moeten bijspelen en was de negende slag een feit. Zo wilde Kwiecien niet winnen. Hij ging door met de vierde schoppen, waarop Mari ♣2 kon wegwerpen met als gevolg 3SA min een.

In de open kamer boden Bocchi-Duboin tegen Meckstroth-Rodwell moeiteloos naar 4♠: elf slagen, NZ plus 450. Gesloten gebeurde er van alles:

1) tweekleurenspel; 2) op zoek naar de beste fit

Op zich was 6♦ een aardige redding tegen 5♠, dat er nog inzit. Met zijn freak besloot Nick Nickell toch maar te zondigen tegen de regel dat je nooit twee keer mag preëmpten op een en dezelfde hand en bood 6♠. Dano de Falco startte ♣H en speelde de kleur door. De leider troefde, trok de troeven en sloeg ♡A. Guido Ferraro, beging als west een dramatische Fingerfehler door de vrouw bij te spelen en maakte het alleen nog maar erger door op de volgden harten met de boer te beken-nen. Plus 1210 betekende 13 volstrekt onnodige imps voor Amerika.

Ferraro-De Falco, Kwiecien en talloze andere sterren beginnen op dit moment aan de Olympiade. Ik mag u beslist aanraden in de komende twee weken een kijkje te gaan nemen in het MECC-congrescentrum in Maastricht. In twee ramazalen (Nederlands en internationaal) zijn de wedstrijden prima te volgen.

    • Jan van Cleeff