Corporaties gaan samen stroom kopen

Zodra de energiemarkt is geliberaliseerd willen de woningcorporaties elektriciteit collectief inkopen om zo kortingen voor hun huurders te bedingen. De corporaties bezitten samen 2,5 miljoen huurwoningen.

Aedes, de overkoepelende organisatie van de woningcorporaties, bevestigt dat een werkgroep onderzoek doet naar collectieve inkoop. ,,Het is onvermijdelijk dat we snel iets zullen doen met inkoop'', zegt L. Bobbe van de Amsterdamse corporatie Het Oosten en lid van de werkgroep.

Bobbe ziet verschillende mogelijkheden om de huurders op de vrije energiemarkt ter wille te zijn. ,,Je tekent een raamcontract voor de klanten, waarbij huurders op vrijwillige basis kunnen meedoen aan de gezamenlijke inkoop. Je kunt ook denken aan een prepaid-kaart, die je kunt opladen bij de aanbieder die op dat moment het goedkoopst is. De woningcorporatie hoeft dan alleen een meter te plaatsen in elke woning.''

De stroominkoop past in het streven van corporaties om `woondienstmaatschappijen' te worden, die meer doen dan het verhuren en onderhouden van een woning. Op dit moment experimenteren enkele corporaties al met het aanbieden van zorg aan huis, tuinonderhoud en maaltijden.

De energiemarkten worden de komende jaren volledig geliberaliseerd voor concurrentie, zo heeft het parlement dit jaar besloten. De grote verbruikers van elektriciteit zijn al vrij om hun leverancier te kiezen, de middelgrote verbruikers krijgen in 2002 die vrijheid, terwijl de kleinverbruikers (zoals huishoudens) in 2004 kunnen `shoppen'.

Teneinde de onderhandelingspositie van consumenten even sterk te maken als die van de grootverbruikers, zijn er de afgelopen maanden veel initiatieven ondernomen om de inkoop ten behoeve van kleinverbruikers te bundelen. Een inventarisatie door deze krant leert dat inmiddels enkele interbedrijfjes zijn opgezet, die collectief stroom willen inkopen.

De Amsterdamse Industriële Vereniging (AIV) wil de inkooppositie versterken voor kleine ondernemingen. ,,Dat kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven die veel stroom verbruiken, maar geen tijd hebben om zelf te zoeken naar de beste aanbieding, zoals chemiebedrijven en drukkerijen'', zegt secretaris P. Hoogenraad. Eerder wist de AIV voor enkele grootverbruikers, zoals de bloemenveiling in Aalsmeer en de luchthaven Schiphol, een korting van 25 procent te bedingen.

inkooppagina 17

    • Karel Berkhout