Contract Riccardo Chailly verlengd tot en met 2004

Riccardo Chailly heeft zijn contract als chef-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest verlengd tot 1 september 2004. ,,Het Koninklijk Concertgebouworkest en Riccardo Chailly zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken,'' lichtte algemeen directeur Jan Willem Loot gistermiddag bij de contractondertekening toe. ,,Met deze verlengde samenwerking kiest het orkest opnieuw voor stabiliteit.''

Chailly, sinds september 1988 chef-dirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest, betoonde zich verheugd over de verlenging van zijn contract. ,,Het diepere nut achter een lange samenwerking tussen een orkest en een chef-dirigent, is dat je kunt werken aan een speeltraditie. Een orkest ontleent haar kwaliteit aan het individuele niveau van de musici, maar óók aan continuïteit. Bij het Concertgebouworkest merk ik dat de vele honderden malen die wij samen op het podium hebben gestaan doorklinkt in hun spel. Wanneer ik hier een werk dirigeer dat ik vijf jaar geleden ook al bij het orkest leidde, voelt dat als een thuiskomst. De uitstekende sfeer op de repetities en de organisatie hier maken dat het plezier van musiceren voorop kan staan. Dat houdt zowel mij als de musici gemotiveerd.'' Chailly sluit geenszins uit ook na 2004 aan te blijven als chef-dirigent, maar deed daarover geen concrete uitspraken. ,,De aanduiding `voor eeuwig' doet zelfs het beste huwelijk nog de das om,'' meldde hij lachend.

De plannen die het Koninklijk Concertgebouworkest en Chailly voor de komende vier jaar hebben gemaakt, omvatten onder meer een voortzetting van de Mahler-cyclus met diens Tweede en Derde Symfonie en een hernieuwde kennismaking met het symfonische oeuvre van Beethoven, gepaard aan eigentijds repertoire. In het 20ste-eeuwse repertoire zal Chailly zich concentreren op Varèse, Sjostakovitsj, Strawinsky en Messiaen. Ook de kerstmatineetraditie wordt na het voltooien van het Puccini opera-drieluik Il trittico gecontinueerd met een Strawinsky-cyclus vanaf 2001. Na uitvoeringen van de Psalmensymfonie en Oedipus rex in 2001 zullen grote balletten als Le sacre du printemps worden gekoppeld aan kleinschaliger werken. De AVRO, vaste mediapartner van het Koninklijk Concertgebouworkest, zal de kerstmatinees voorzien van een filmische enscenering. Componist Luciano Berio zal de laatste akte van Puccini's Turandot voltooien en het Concertgebouworkest en Chailly brengen de voltooide Turandot in 2002 bij De Nederlandse Opera.