Chambley: doopdienst in opblaasbaar zwembad

– Ongeveer dertigduizend zigeuners van de evangelische beweging `Vie et Lumière' zijn dezer dagen bijeen in het Franse Chambley om gezamenlijk hun geloof te belijden. Morgen besluiten zij hun jaarlijkse samenkomst, die vrijdag 18 augustus begon, met een doopdienst voor volwassenen in een opblaasbaar zwembad in een grote tent.

De beweging die in 1950 in Frankrijk werd opgericht houdt elk jaar zo'n samenkomst voor haar volgelingen in West-Europa. Initiatiefnemer en organisator is dominee Charpentier, die ook aan het hoofd staat van het opleidingscentrum van `Vie et Lumière' in het Franse Giens.

Het is voor de tweede achtereenvolgende keer dat zij hun bivak hebben opgeslagen op een voormalig militair vliegveld in Chambley, ten westen van Metz in het departement Meurthe-et-Moselle. De lokale autoriteiten waren daarover ontstemd. Zij zeiden niet op de hoogte te zijn gesteld en overlast te vrezen. Vorig jaar kwamen van omwonenden twintig aangiften over vernieling van auto's.

Volgens Charpentier wordt het zijn volgelingen elk jaar moeilijker gemaakt massaal samen te komen. Zijn voorkeur gaat uit naar wisselende locaties. Zo streek zijn beweging zeven jaar geleden in Amsterdam neer. Maar dit keer was het hem niet gelukt elders een geschikt terrein te vinden. Uiteindelijk had hij daarom van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder het complex nu ressorteert, andermaal toestemming gekregen de bijeenkomst in Chambley te houden. Dat het ministerie vervolgens kennelijk had verzuimd de burgemeesters van de omliggende dorpen in te lichten, was niet zijn zaak.

(Foto's Evelyne Jacq)