Bridgen met een olympisch tintje

Zeker bij de vrouwen geldt Nederland als één van de favorieten bij de Wereld Bridge Olympiade . De Amerikaanse tycoon Bill Gates moest zich wegens tijdgebrek afmelden.

In het MECC in Maastricht begint morgen de Wereld Bridge Olympiade. Twee weken lang zullen deelnemers uit zo'n zeventig landen kaarten om een aantal olympische titels. Die omschrijving is net iets te veel eer, want bridge is officieel nog steeds niet erkend als olympische sport. Die erkenning lijkt er overigens wel aan te komen, want in 2002, bij de Winterspelen van Salt Lake City, heeft bridge de status van demonstratiesport.

De Olympiade is desalniettemin voor bridgers een belangrijke gebeurtenis, waarbij de verzamelde wereldtop elkaar om de vier jaar ontmoet. In Maastricht wordt in verschillende categorieën gespeeld. De twee belangrijkste zijn de open (lees: mannen) en de vrouwen. In de open categorie liggen de krachtsverhoudingen niet ver uiteen, hoewel twee landen licht favoriet zijn: Italië en Polen.

Daarnaast maken nog een handvol andere landen, waaronder Nederland, een goede kans op een hoge eindklassering.

Tijdens de kwalificatieronde (round robin) zijn de landen ingedeeld in vier groepen. Voor een plaats bij de laatste zestien is het zaak minstens vierde te worden in de groep. Nederland (De Boer-Muller, Bertens-Nab, Maas-Ramondt) zal dat wel lukken, gezien de gunstige groepsloting. Na de eerste week volgt tot en met de finale een toernooi op basis van het knock-out-systeem, met alleen nog maar sterke landen.

Bij de vrouwen geldt Nederland (Vriend-Van der Pas, Pasman-Simons, Verbeek-Van Zwol) zonder twijfel als een van de favorieten. Gezien de in januari behaalde wereldtitel is een plaats in de halve finales het minste wat van hen mag worden verwacht. De vrouwen zijn ingedeeld in twee groepen. Hier plaatsen zich de nummers een tot en met vier direct voor de kwartfinales.

In Maastricht is nog een aantal andere kampioenschappen. Bij de senioren heeft Nederland (Elly en Henk Schippers, Janssens-De Boer, Oskam-Schutte) vooral concurrentie te vrezen uit Amerika, Polen en Frankrijk. Gezien de historie (tweemaal Europees goud) mag van het Nederlandse Universiade-team (Drijver-Brink, Schollaardt-Lagas) veel worden verwacht.

Een kampioenschap met een semi-officieel tintje is de Transnational Mixed. Dit peperdure luxe bridge-uitje (inschrijfgeld achthonderd dollar per team) is bedoeld als extraatje voor landen die in de eerste week zijn uitgeschakeld en uiteraard ook voor de penningmeester van de Wereld Bridge Federatie. Daarnaast wordt ook nog een computerkampioenschap gehouden. Grote afwezige is daarbij overigens GIB, het sterkste bridgeprogramma te wereld.

Een laatste test voor `Maastricht' waren de Summer Nationals die verleden week werden gehouden in Anaheim bij Los Angeles. Twee teams, waarvan op de Olympiade veel mag worden verwacht (Italië en Amerika), deden mee. Zij slaagden er niet de hoofdprijs, de zogeheten Spingold Cup, in de wacht te slepen. De meeste aandacht ging overigens uit naar een team waarin Bill Gates,de grondlegger van Microsoft, meespeelde.

Gates is sinds enige tijd een fervent bridgeliefhebber. Hij liet zelfs op een van zijn sites een internetbridgeclub bouwen. In deze MSN Gaming Zone Bridge kan iedereen zich aan tafel zetten om te spelen met een willekeurige partner uit een willekeurig land. In Anaheim deed Gates mee aan de Mixed Board-A-Match.

Zijn team overleefde de eerste ronde, maar haalde de finale niet. Warren Buffet, een andere tycoon en een van de weinige mensen die financieel in dezelfde league zitten als Gates, moest zich door ziekte uit het Microsoft bridgeteam terugtrekken. Hoewel Gates zich nog niet met de allerbesten kan meten, was zijn eerste optreden op een National veelzeggend. Met zijn partner was hij op fanatieke wijze de biedsystemen van de tegenstanders aan het bediscussiëren.

Bieden, zo meent Gates, is niet het moeilijkste onderdeel van bridge. In goed af- en tegenspel ziet hij vooralsnog de grootste uitdaging. Bijna had Gates zich met zijn team nog ingeschreven voor de Transnationals in Maastricht. De op handen zijnde splitsing van Microsoft en het hele juridische steekspel daar omheen, nemen evenwel zo veel tijd in beslag van de Chief Software Architect, dat hij niet aanwezig kan zijn bij de Olympiade in Maastricht.

    • Jan van Cleeff