`Australië in gebreke jegens aboriginals'

Opeenvolgende Australische regeringen hebben onvoldoende gedaan om het onrecht dat de inheemse bevolking is aangedaan recht te zetten. Dit heeft de vorige conservatieve Australische minister-president Malcolm Fraser gezegd.

Frasers uitlatingen worden in Australië uitgelegd als felle kritiek op de huidige regeringsleider John Howard, ook van conservatieve huize.

Fraser zei dat de regeringen ,,krachtiger en gewetensvoller'' moeten handelen. ,,De waardigheid en de eigen waarde van Australië vereisen dat. Wanneer de regeringen in gebreke blijven, moet de bevolking zorgen dat er een regering komt die wel iets doet. De waardigheid van Australië zal dat op een gegeven moment vereisen'', aldus Fraser.

De voormalige premier drong ook aan op formele verontschuldigingen van de Australische regering aan de aboriginals en op speciale grondwettige bescherming van rechten van de inheemse bevolking. De regering van Howard wil daar niet aan.

De kritiek van Fraser komt op een gevoelig moment. Voor de Olympische Spelen in Sydney, die over drie weken beginnen, worden in Australië ongeveer 17.000 buitenlandse journalisten verwacht. Er is Howards regering veel aan gelegen de buitenlandse belangstelling aan te grijpen om een positief beeld van het land te geven.

Maar men verwacht dat de verslaggevers behalve aan de sportevenementen ook veel aandacht zullen schenken aan de droeve geschiedenis en de grote achterstandsituatie van de 200.000 inheemse bewoners in het rijkste land van het zuidelijke halfrond. Aldus zouden ook Frasers opmerkingen wereldwijd weerklinken en de kritiek van aboriginalleiders en de oppositionele Laborregering meer krediet geven. Aboriginalactivisten hebben al lang geleden aangekondigd de Spelen te zullen gebruiken om internationale aandacht voor hun geschiedenis en achterstandsituatie te vragen.

Premier Howard meent dat formele verontschuldigingen Australië niet noodzakelijkerwijs zullen helpen om het onrecht van het verleden te vereffenen. ,,Een formele verontschuldiging betekent niet dat Australië het onrecht uit het verleden achter zich kan laten. Geen enkel land waar de bevolking een inheemse component heeft, heeft het verleden volledig achter zich kunnen laten. Vaak noemen mensen het voorbeeld van Canada, maar in veel gevallen is dat land een voorbeeld wat we juist niet moeten volgen'', aldus Howard.

    • Hans van Kregten