Ajax naar Gent, Feyenoord tegen Hongaarse club

De Nederlandse voetballclubs hebben in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi niet al te zware tegenstanders geloot. Ajax speelt volgende maand tegen het Belgische AA Gent. Feyenoord treft de Hongaarse kampioen Dunaferr. Bekerwinnaar Roda JC speelt tegen het Slowaakse Inter Bratislava. Vitesse ontmoet Macabbi Haifa uit Israel. De wedstrijden worden 14 en 28 september gespeeld.

AA Gent wil de eerste wedstrijd tegen Ajax in Brussel spelen. De Vlaamse provincieclub is bezig het bouwvallige stadion te verbouwen en heeft slechts zevenduizend plaatsen tot zijn beschikking. Gent rekent op een grote toeloop van Belgische en Nederlandse supporters. Het stadion van Anderlecht of het Koning Boudewijn Stadion zijn goede alternatieven.

Ajax speelde in het UEFA-Cuptoernooi al eerder tegen AA Gent. In 1993 vormde de Belgische ploeg geen bedreiging voor de toenmalige topclub uit Amsterdam. Ajax won dat seizoen de Europese beker. Aron Winter is de enige speler die destijds actief was. AA Gent wordt momenteel getraind door de Nederlandse trainer Henk Houwaart.

Voor de trainer en spelers van Feyenoord is Dunaferr een onbekende club. De Hongaarse ploeg liep afgelopen week op het nippertje deelname aan de Champions League mis. Dunaferr was in de eerste voorronde te sterk voor het Kroatische Hadjuk Split. Tegen de Noorse kampioen Rosenborg kwamen de Oost-Europeanen een doelpunt te kort. Na een 2-2 gelijkspel op eigen veld verloor Dunaferr in Trondheim met 2-1.

Feyenoord kan zich in het UEFA-Cuptoernooi revancheren voor de uitschakeling in de voorronde van de Champions League. Trainer Bert van Marwijk verwacht weer twee zware wedstrijden. Hij zal informatie inwinnen bij zijn collega Henk ten Cate van NAC. Deze coach was vorig seizoen nog actief bij het Hongaarse MTK Boedapest. Feyenoord speelt eerst een uitwedstrijd.

Bij Roda JC zijn de betrokkenen tevreden met Inter Bratislava als tegenstander. De Slowaakse club is bijna elk jaar van de partij op de Europese velden. De ploeg uit Kerkrade speelt eerst een thuisduel in het nieuwe stadion. Roda hoopt gebruik te kunnen maken van Erik Meijer. De aanvaller van Liverpool zou eventueel op huurbasis in zijn geboortestreek Limburg kunnen spelen. Meijer moet voor 2 september zijn aangemeld bij Roda, anders is hij niet speelgerechtigd voor het UEFA-Cuptoernooi.

Vitesse vreest vooral de verre reis naar Haifa. De Israelische club is geen hoogvlieger in het internationale voetbal. Vitesse speelt eerst in het Gelredome. Trainer Ronald Koeman weet vrijwel niets van de komende tegenstander. Hij wil binnenkort een kijkje nemen in Haifa. Koeman had liever een andere opponent getroffen. Hij ziet op tegen de vliegreis en het warme weer in het Midden-Oosten.

De loting van de Champions League heeft bij de afgevaardigden van Leeds United en Besiktas tot spoedberaad geleid. De Turkse en de Engelse club spelen in groep H van het hoofdtoernooi twee risicowedstrijden. Vorig seizoen kwamen twee Britse supporters om het leven voor de UEFA-Cupwedstrijd tussen Leeds en Galatasaray. Besiktas komt net als de aartsrivaal uit Istanbul.

Peter Ridsdale, voorzitter van Leeds, wil overleg plegen met alle betrokken partijen voordat de uitwedstrijd in Turkije wordt gespeeld. ,,We moeten eerst beslissen of onze fans naar Istanbul kunnen reizen en of Turkse supporters hier heen kunnen komen'', reageerde Ridsdale op de loting in Monaco.

De UEFA wil met beide clubs om de tafel gaan zitten om een goed veiligheidsplan op te stellen. ,,Wij vinden het verstandig vroeg met alle partijen te praten en de clubs hulp te bieden bij het treffen van de veiligheidsmaatregelen,'' zei secretaris-generaal Gerhard Aigner van de Europese voetbalbond.

UEFA-voorzitter Lennart Johansson wil de wedstrijden tussen Leeds en Besiktas gaan bezoeken. ,,Het is vreselijk wat vorig seizoen is gebeurd, maar ik weet zeker dat er uit de tragische dood van de supporters een wijze les is getrokken,'' zei de Zweedse bestuurder.

Trainer Foppe de Haan verwacht dat tienduizend supporters van Heerenveen de uitwedstrijden in de Champions League willen bijwonen. Heerenveen debuteert in het lucratieve toernooi. De nummer twee van Nederland speelt tegen het Spaanse Valencia, het Griekse Olympiakos en het Franse Olympique Lyon.

De Friezen vormen een trouwe supportersschare wanneer het uitwedstrijden betreft. In 1993 reisden ongeveer twintigduizend fans naar Rotterdam voor de nationale bekerfinale. Het vervoer ging toen per boot, bus, trein en auto.