Winstcijfer Vopak `niet bevredigend'

Olie- en chemicaliëndistributeur Vopak heeft zijn nettowinst in de eerste helft van dit jaar nauwelijks weten te verbeteren. Bestuursvoorzitter T. Spoor zei vanochtend ,,niet tevreden'' te zijn over de cijfers.

Vopak, eind vorig jaar gevormd door fusie van de Rotterdamse havenconcerns Van Ommeren en Pakhoed, presenteerde vanochtend voor het eerst in zijn nieuwe vorm halfjaarcijfers. Beleggers reageerden teleurgesteld: het fonds noteerde kort na opening van de beurs bijna 10 procent lager.

De nettowinst van Vopak kwam over het voorbije halfjaar uit op 78 miljoen euro (172 miljoen gulden). Vergeleken met de gezamenlijke winst van de fusiepartners een jaar eerder is dit een stijging van 6,3 procent. Valuta-effecten en een eenmalige bate zorgden voor opbrengsten van respectievelijk 6 en 7 miljoen euro. Zonder deze effecten zou de nettowinst licht zijn gedaald.

De omzet van Vopak steeg met 19 procent ten opzichte van de pro forma omzet over de eerste helft van 1999. Het bedrijf behaalde nu een omzet van 2.108 miljoen euro. De helft van de omzettoename vloeide voort uit de waardestijging van buitenlandse valuta.

De kostenvoordelen die Vopak uit de fusie dacht te behalen blijven achter bij de verwachtingen. Het bedrijf hoopte dit jaar 20 miljoen euro te kunnen besparen, maar heeft die prognose inmiddels verlaagd naar 12 miljoen euro. In 2002 denkt Spoor jaarlijks 50 miljoen euro aan kostenvoordelen te kunnen behalen.

De Vopak-voorzitter zei optimistisch te zijn over de toekomst van zijn bedrijf. Hij verwacht dat de klanten van Vopak hoe langer hoe meer logistieke processen willen uitbesteden, en dat het bedrijf daarvan zal profiteren. Daarnaast is Spoor positief over de ontwikkelingen op het gebied van de elektronische handel. In de Verenigde Staten heeft Vopak eerder dit jaar Chempoint.com opgezet, een internetsite waar klanten hun bestellingen kunnen plaatsen.

Over het gehele jaar verwacht Spoor een stijging van de nettowinst van minimaal 5 procent.