Suriname stuurt smokkelaars niet naar Nederland

De Surinaamse regering ziet geen heil in het terugsturen van cocaïnesmokkelaars naar Nederland. Dit zei minister Siegfried Gilds van Justitie en Politie donderdag op een persconferentie in Paramaribo. Hij vreest dat de Nederlandse justitie als reactie Surinaamse gevangenen in Nederland terugstuurt. ,,We moeten proberen het probleem van behuizing in Suriname zelf op te lossen'', aldus Gilds, doelend op het schrijnende tekort aan celruimte. De nieuwe minister zet met zijn uitspraak het beleid van zijn voorganger Yvonne Raveles opzij. Enkele weken geleden zei ze dat Suriname af wil van de zogenoemde `bolletjesslikkers' met de Nederlandse nationaliteit. Raveles deed de Nederlandse justitie het voorstel om personen die op de luchthaven Zanderij met cocaïne werden aangehouden, hun straf in Nederland te laten uitzitten. ,,We kunnen het niet aan, Nederland moet er maar voor opdraaien'', meende Raveles. Haar voorstel zou verlichting kunnen brengen in het cellentekort waar Suriname al jaren mee kampt.