Ramsj

Virginia Blain (ed.): The feminist companion to literature in English; women writers from the Middle Ages to the present. Gebonden, Yale University Press 1990, van ƒ128,60 voor ƒ29,50. Roelants Nijmegen.

Boek waaraan zo'n vijftig `devoted feminist scholars' meewerkten, allen gedreven – aldus de introductie – door de overtuiging dat vrouwelijke schrijvers in `gemengde' literatuuroverzichten systematisch worden achtergesteld. Een wat verongelijkte toon dus, in die beginpagina's, en des te verrassender is dan ook het vervolg: meer dan twaalfhonderd pagina's met informatieve, aardig geschreven stukjes over maar liefst drieduizend Engelstalige schrijfsters van romans, gedichten, kinderboeken, thrillers, (auto)biografieën, dagboeken en brieven.

Bij Roelants ligt ook een ander naslagwerk in de ramsj: Who's who and what's what in Shakespeare, van Evangeline O'Connor. De herdruk van een boek uit 1887 dat nog altijd de moeite waard is dankzij de veelomvattende benadering van O'Connor: thema's en motieven in Shakespeare's werk, personages, historische achtergronden, de vindplaats van belangrijke woorden (met als uitvoerigste death, love, murder en oath), samenvattingen van plots enz. Van ƒ44,50 voor ƒ15,-.

Norman Lewis: Het genootschap van eer. Een geschiedenis van de mafia. Paperback, Atlas 1997, van ƒ39,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

Klassieke studie uit 1964 over de mafia: vanaf het ontstaan in de eerste helft van de negentiende eeuw tijdens de boerenopstanden op Sicilië tegen de landadel, tot aan de tijd na de Tweede Wereldoorlog toen de mafia – bestreden door Mussolini maar weer in oude macht hersteld door de geallieerden – uitgroeide tot de organisatie zoals die in grote lijnen nog altijd bestaat. Levendige beschrijvingen, met een hoofdrol die wordt vertolkt door een paar even kleurrijke als meedogenloze peetvaders.

Nicholas J.Saunders: Animal spirits. An illustrated guide to the souls of animals. Gebonden, Duncan Baird 1997, van ƒ68,30 voor ƒ29,50. Nayler & Co Den Haag.

Wat al te populair geschreven en uitgegeven boek (grote letter op groen, geel of blauw papier), maar op zichzelf best interessant vanwege het vrij complete overzicht dat het biedt van de symbolische rol die dieren in uiteenlopende religies speelden of nog altijd spelen. Zo'n vijftig dieren en hun religieuze betekenis komen aan de orde, waaronder de olifant (hindoeïsme), de aap (boeddhisme), de spin (bij de Maya's), en de beroemdste uit de hele dierentuin: de kat (in het Oude Egypte onder andere).

Petra Kruse (red.): Die Iberer. Ingenaaid, KABD 1998, van ƒ96,80 voor ƒ34,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Prachtige catalogus over de cultuur van de oude Iberiërs, de bonte verzameling volksstammen die tussen 800 v. Chr. en 200 n. Chr. het Spaans-Portugese schiereiland bewoonden, met als centrum het huidige Andalusië. De uitvoerige, gedegen tekst gaat onder meer in op hun hoogstaande beeldhouwkunst, hun religie en dagelijks leven, en op de invloed die achtereenvolgens de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen op hun cultuur uitoefenden. Voorbeeldig geïllustreerd.

Laurie Lee: Cider with Rosie. Gebonden, Chatto & Windus 1998, van ƒ42,95 voor ƒ14,95.Het Martyrium Amsterdam.

`An enchanting book, an exquisite farewell not only to childhood and boyhood but also to an England that has vanished,' schreef J.B. Priestley indertijd over Cider with Rosie, het befaamde boek van Laurie Lee (1914-1997) waarin de auteur verslag doet van zijn jeugdjaren in de Cotswolds (Gloucestershire) in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw. Het betreft hier een facsimile-uitgave van de eerste druk uit 1959, compleet met de illustraties van John Ward.

Michel Peissel: Een barbaar in Tibet. Paperback, Atlas 1998, van ƒ49,90voor ƒ14,90. De Slegte.

Op 17 september 1994 bereikten Michel Peissel en zijn twee reisgenoten de bronnen van de Mekong-rivier: drie nietige stroompjes in het desolate berglandschap van de Tibetaanse hoogvlakte. Een barbaar in China beschrijft de barre reis die aan de ontdekking voorafging, afgewisseld met passages over de geschiedenis van het gebied, de nomadenstammen (Goloks en Khampa's) die er rondtrekken, en de desastreuze invloed van de Chinese overheersing op de Tibetaanse cultuur.

Simon Winchester ging op zoek naar de bronnen van een andere Chinese rivier: de Yangtzi (in oude Nederlandse atlassen nog de Jang-tse-kiang geheten). De rivier in het midden van de wereld luidt de titel van het verslag dat hij maakte van zijn maandenlange, meer dan zevenduizend kilometer tellende reis. Bij Steven Sterk Utrecht, van ƒ49,90 voor ƒ14,95.

John Warrack and Ewan West (ed.): The Oxford dictionary of Opera. Gebonden, Oxford University Press 1997, van ƒ89,90 voor ƒ34,95. Roelants Nijmegen.

`The most authoritative single-reference work of its kind,' schreef een Engelse criticus over dit naslagwerk van meer dan zevenhonderd pagina's. Vanaf de zeventiende-eeuwse Italiaanse componist Antonio Maria Abbatini en Emma Abbott (Amerikaanse sopraan, 1850-1891) tot aan Die Zwillingsbrüder, een opera van Schubert en Zwischenspiel, de Duitse term voor een intermezzo.

    • Henk Lagerwaard