PSV en Heerenveen zien kansen in Champions League

Opgelucht constateerde PSV-coach Erik Gerets na de loting vandaag in Monaco dat zijn ploeg het in de eerste ronde van de Champions League beter heeft getroffen dan vorig seizoen. De landskampioen treft in groep G Manchester United, Dynamo Kiev en Anderlecht. Ook Heerenveen had het slechter kunnen treffen dan de oppositie in groep C. De Friezen ontmoeten behalve Valencia, de Spaanse finalist van vorig seizoen, het Franse Olympique Lyon en de Griekse kampioen Olympiakos Pireaus. ,,Als we ergens een kansje maken om verder te komen, is het in deze poule'', zei coach Foppe de Haan.

Voor de geblesseerde PSV-spits Ruud van Nistelrooij hebben de duels met Manchester United een pikant karakter. Nadat zijn transfer naar Engeland reeds was beklonken, werd Van Nistelrooij geveld door een ernstige knieblessure, waarna Manchester United alsnog afzag van de Nederlandse topscorer van vorig seizoen. Onlangs wekte coach Alex Ferguson nog de woede van PSV-voorzitter Harry van Raaij door de aanvaller in oktober uit te nodigen voor een trainingsstage. ,,De sentimenten rond Van Nistelrooij zullen geen rol spelen, omdat hij toch niet mee kan spelen tegen Manchester United'', zei coach Gerets.

Jaap Stam kan zich wel opmaken voor een dubbele ontmoeting met zijn voormalige werkgever. Tijdens het UEFA-gala in Monaco werd Stam gekozen tot de beste verdediger van Europa. Manchester United won de Champions League in 1999 door in een opwindende finale Bayern München met 2-1 te verslaan. Vorig seizoen werden de Britten uitgeschakeld door de huidige titelverdediger Real Madrid.

De Belgische PSV-trainer Gerets toonde zich verheugd met het bezoek van de Belgische kampioen Anderlecht, dat verrassend Porto uitschakelde in de voorronde van de Champions League. ,,Het beste PSV maakt zeker een kans tegen Anderlecht'', meent Gerets.

Dynamo Kiev is een onbeschreven blad voor Gerets, hoewel PSV drie jaar geleden in de Champions League een keer van de kampioen van Oekraïne heeft verloren. De huidige ploeg van de zieke `wondercoach' Lobanovski is echter niet meer te vergelijken met het team, dat destijds ook Barcelona vernederde. Na het vertrek van zijn superspitsen Sjevtsjenko (naar AC Milan) en Rebrov (naar Tottenham Hotspur) heeft Kiev flink aan kwaliteit ingeleverd. Slechts door het 1-1 gelijkspel bij Rode Ster Belgrado na de 0-0 in eigen huis wist Dynamo Kiev zich te plaatsen voor de eerste ronde van de Champions League.

Gerets zei vandaag dat de technische staf van PSV enig huiswerk zal moeten verrichten om de huidige kracht te bepalen van de Europa Cup 2-winnaar van 1986. ,,We moeten afwachten hoe sterk Kiev momenteel is'', zei Gerets. ,,We zullen die ploeg goed gaan scouten.'' De PSV-coach was in elk geval opgeluchtdat zijn elftal Glasgow Rangers had weten te ontlopen bij de loting in Monaco. ,,Ik zag het absoluut niet zitten om na de twee nederlagen van vorig seizoen weer tegen de Rangers te spelen. Deze poule is minder zwaar dan vorig jaar. Manchester United is uiteraard favoriet, maar ik hoop dat we voor de tweede plaats kunnen spelen.''

Ook Heerenveen was niet ontevreden met de uitkomst van de loting voor de eerste schifting in de Champions League. Toch had coach Foppe de Haan stiekem op een meer aansprekende topclub gehoopt dan het Spaanse Valencia, dat twee bepalende spelers zag vertrekken. De Argentijnse spits Lopez verhuisde naar Lazio Roma en middenvelder Gerard keerde terug naar Barcelona. De nummer drie van Spanje plaatste zich voor de Champions League door het Oostenrijkse FC Tirol uit te schakelen. ,,Vorig jaar beleefde Valencia een fantastisch seizoen'', besefte Heerenveen-coach De Haan. ,,Het is de vraag hoe sterk ze nu zullen zijn.''

De Haan hoopt dat zijn ploeg tegen het Franse Olympique Lyon en tegen de Griekse kampioen Olympiakos Piraeus voor een stuntje kan zorgen. ,,Voor ons legioen zijn die steden in elk geval goed te bereiken, want reken maar dat heel Friesland met ons meegaat'', zei De Haan. ,,Arbiter Jaap Uilenberg vertelde me laatst nog dat we heel wat kunnen verwachten in Griekenland. Ik ben benieuwd. Je kunt ons niet vergelijken met Willem II, ik hoop echt dat Heerenveen het dit seizoen beter doet in de Champions League. Maar we zullen geweldig aan de bak moeten om in deze poule tweede te kunnen worden.''

Opvallend was ook de loting voor groep H, waar Barcelona en AC Milan aan elkaar werden gekoppeld. In die poule treffen ook het Engelse Leeds United en het Turkse Besiktas elkaar. Dat worden beladen duels na de supportersrellen van vorig seizoen tussen aanhangers van Leeds en de Turkse kampioen Galatasaray, waarbij twee Engelse supporters werden doodgestoken. Ook bij de UEFA Cup-finale tussen Arsenal en Galatasaray in Kopenhagen kwam het bij een treffen tussen Britse en Turkse voetbalfans tot ernstige ongeregeldheden.

Real Madrid, de kampioen van de Champions League van vorig seizoen treft in poule A Spartak Moskou, Bayer Leverkusen en Sporting Lissabon.