Pas verschenen

Gerrit Krol: De vitalist.

Querido, 132 blz. ƒ29,90

`Dostojevski op z'n Krols' noemt de uitgever de zestiende roman van Gerrit Krol. Zes echtelieden vieren een bewogen oudejaarsavond en worden later in het jaar geconfronteerd met de moord die een van hen zal plegen. Een verhaal over misdaad en straf door de gedoodverfde P.C. Hooftprijswinnaar die in de afgelopen twee jaar vier boeken publiceerde.

Yasmina Reza: Droefenis.

Vert. Eef Gratama. Arena, 126 blz. ƒ25,-

Met haar toneelstukken, waaronder het satirische Kunst, vierde ze triomfen over de hele wereld; maar ook haar proza wordt enthousiast ontvangen. Yasmina Reza (1957) is een van de sterren van de moderne Franse literatuur. Haar recente roman Désolation, waarvoor ze werd genomineerd voor de Franse Prix Fémina, is nu vertaald als Droefenis. Waarin een oude onbegrepen man zijn hart uitstort bij een jeugdliefde.

José Saramago: Alle namen.

Vert. Maartje de Kort. Meulenhoff,

224 blz. ƒ36,50

Veel geprezen, weinig gelezen. Dat is de status van de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur 1998 buiten Portugal. Todos os nomes (1997) is de vijfde roman van José Saramago die in het Nederlands vertaald werd. In Alle namen raakt een ambtenaar van de burgerlijke stand geobsedeerd door een onbekende vrouw wier geboorteakte hij per ongeluk uit het archief haalt.

Margreet Schouwenaar: Talen naar de val. Querido, 55 blz. ƒ32,50

Vierde bundel met gedichten van Margreet Schouwenaar (Schagen, 1955), die negen jaar geleden nog vóór haar officiële debuut werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs voor nieuwe Nederlandse poëzie.

`Er liggen woorden op het blad,/ stilte over de tafel. Het licht ligt/ als een verstomming in een mond en/ de kamer sluit als een gelezen boek (–) Luister, rondom zoemen de velden van grondig/ leven.'

(Uit: `Nu de zomer lucht').