PARTY-QUICHE

Mijn oven heeft een speciale functie voor het bakken van quiches, zodat ik het deeg niet eerst blind hoef te bakken. Om blind te bakken moet u het deeg met aluminiumfolie afdekken en dan met bakerwtjes vullen. Bak circa 10 minuten in de voorverwarmde oven, verwijder de bakerwtjes en de folie en laat nog 4 tot 5 minuten bakken tot het deeg goudgeel is. Laat het deeg even afkoelen voor u de vulling erin doet.

Doe voor het korstdeeg de bloem in een grote kom en schep er het zout door. Voeg de boter toe en snijd met behulp van twee messen of een deegsnijder tot het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg circa de helft van het water toe en schep om met een vork. Schep er geleidelijk nog wat water door tot u een samenhangende massa hebt. Vorm het deeg tot een bal, wikkel die in folie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Kook de asperges in 4 tot 5 minuten in gezouten kokend water bijtgaar. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat afkoelen en snijd ze dan in stukjes van 3 centimeter.

Klop de hele eieren en dooiers los in een grote kom. Klop er de slagroom door. Breng op smaak met zout en peper. Schep er de geraspte kaas door. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Drapeer het deeg over een licht met olie ingevette ovenbakplaat van circa 33 x 40 centimeter. Snijd overtollig deeg af en maak er een decoratieve rand mee. Prik de deegbodem hier en daar in met een vork. Zet de met deeg beklede bakplaat circa 15 tot 30 minuten in de koelkast. Strooi de stukjes asperge uit over de deegbodem. Strooi er dan de reepjes zalm over. Schep het eimengsel nog even om en giet het dan over de asperges en zalm. Zet de quiche 30 tot 40 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven, of tot het deeg en de vulling goudbruin zijn. Laat de quiche even afkoelen voor u hem in vierkantjes snijdt.

    • Kim Maclean