Partij van Draškovic doet toch mee

De belangrijkste Servische oppositiepartij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draškovic, heeft besloten alsnog deel te nemen aan de federale parlementsverkiezingen die over een maand in Joegoslavië worden gehouden.

De partij meldde gisteren een lijst met kandidaten te hebben ingeleverd. De lijst wordt aangevoerd door Draškovic zelf. De SPO liet tevens weten niet te zullen samenwerken met de andere partijen van de Servische oppositie.

De SPO neemt aldus deel aan alle drie de verkiezingen die op 24 september worden gehouden: de federale presidentsverkiezingen, de federale parlementsverkiezingen en de Servische gemeenteraadsverkiezingen. Aanvankelijk had de SPO gemeld alleen deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, met het argument dat de federale verkiezingen zinloos zijn als Montenegro ze boycot. Vervolgens besloot de SPO toch deel te nemen aan de verkiezingen voor een nieuwe Joegoslavische president; ze kwam zelfs met een eigen kandidaat, Vojislav Mihailovic, burgemeester van Belgrado. Dat besluit was een stevige streep door de rekening van de andere oppositiepartijen, verenigd in de Alliantie voor Verandering, die de kansen van hun kandidaat Koštunica drastisch zien afnemen als de SPO met een eigen kandidaat in het krijt treedt. Algemeen gaat men er in Belgrado van uit dat Mihailovic geen enkele kans maakt tot president te worden gekozen.