National Power bouwt systeem opslag elektriciteit

De Britse elektriciteitsproducent National Power heeft een systeem geënt op de brandstofcel ontworpen waarmee op grote schaal elektriciteit kan worden opgeslagen. National Power lanceerde deze week de commerciële productie en verkoop van dit systeem, onder de naam Regenesys, na een periode van zes jaar onderzoek en tests.

Regenesys werkt met een elektro-chemisch procédé dat functioneert als een gigantische oplaadbare batterij die elektriciteit kan opslaan wanneer de vraag en de prijzen laag zijn en de stroom weer snel kan leveren als de vraag toeneemt. Twee elektrolyten stromen, gescheiden door een teflonachtige membraan, door een brandstofcel. Wanneer een spanning door de elektrolyten wordt gevoerd, worden ze opgeladen. Dit proces kan, net als bij een oplaadbare batterij, gemakkelijk worden omgedraaid. Dan geven de elektrolyten hun stroom weer af aan de brandstofcel en wordt er elektriciteit geproduceerd.

Deze technologie maakt het mogelijk de levering van elektriciteit te verzekeren in het geval van storingen in een netwerkverbinding. Ook wordt het hele systeem van opwekking, transport en levering van elektriciteit volgens het bedrijf flexibeler, rendabeler en milieuvriendelijker.National Power gaat in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten speciale centrales bouwen, die Regenesys toepassen. Met het Britse netwerkbedrijf National Grid heeft National Power een contract gesloten voor de bouw van de eerste centrale in Little Barford (Cambridgeshire), vlakbij een gasgestookte centrale waaraan in periodes van tekorten stroom geleverd zal worden. Met het Amerikaanse nutsbedrijf Tennessee Valley Authority (TVA) is een tweede contract gesloten voor de bouw en exploitatie van een centrale, gekoppeld aan het opslagsysteem. De centrale in Little Barford, die zal fungeren als een vitrine voor de verkoop van de technologie, wordt in circa achttien maanden gebouwd en krijgt een opslagcapaciteit van 120 megawattuur (de hoeveelheid die een middelgrote conventionele centrale in een half uur levert). Daarvan kan 15 megawattuur snel weer aan het net worden geleverd, voldoende voor het stroomverbruik van 15.000 personen. Het nieuwe systeeem zou volgens experts een hoog rendement halen.