Mond-en-klauwzeer ontdekt in Brazilië

Op een boerderij in het zuiden van Brazilië zijn 28 koeien ontdekt die geïnfecteerd zijn met het virus dat mond-en-klauwzeer veroorzaakt. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Landbouw donderdag bekend gemaakt. De koeien zijn op vier plaatsen gevonden, in de buurt van Joia. De bron van de infectie is nog niet achterhaald.

Brazilië sloot anderhalve week geleden zijn grens met Paraguay en een deel van Argentinië vanwege de aldaar uitgebroken epidemie van mond-en-klauwzeer. Begin deze maand werden in Argentinië tien koeien met mond-en-klauwzeer ontdekt. De dieren bleken vanuit Paraguay het land binnengesmokkeld. De Argentijnse overheid heeft daarop 3.000 stuks vee laten ruimen. De Braziliaanse regering zette twaalfduizend leger- en marinetroepen in om de zuidelijke grens te bewaken, zodat geen koe het land kon binnenkomen. Het is zeven jaar geleden dat in de Jioa-streek koeien met mond-en-klauwzeer zijn gevonden.