Ministaat in actie tegen witwassers

Het parlement van Liechtenstein is van plan volgende maand wetgeving aan te nemen die het makkelijker moet maken om witwaspraktijken aan te pakken. Liechtenstein is in juni door de FATF (Financial Action Task Force), een werkgroep van de G7 die zich bezighoudt met het bestrijden van het witwassen van crimineel geld, op een zwarte lijst gezet omdat het land te weinig zou doen om financiële criminaliteit te bestrijden.

Ook de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft Liechtenstein een ,,potentieel belastingparadijs'' genoemd.

In Liechtenstein bestond de vrees dat buitenlandse banken hun kantoren in het ministaatje zouden sluiten na de aankondiging van de OESO en de FATF. ,,Gelukkig is dat niet gebeurd,'' aldus Mario Frick, de premier van Liechtenstein.

Sinds kort moeten banken in Liechtenstein de identiteit weten van alle nieuwe klanten die zich aandienen. Deze maatregel, die de banken zichzelf hebben opgelegd, wordt naar verwachting vanaf volgend jaar een wettelijke verplichting. Het is niet langer mogelijk om via advocaten of lege bedrijven rekeningen te openen.

Ondanks de maatregel is de hoeveelheid geld die op Liechtensteinse bankrekeningen is geparkeerd is slechts licht gedaald, aldus Benno Buchel, de president van de Liechtensteinse Bank Associatie. Aan het einde van 1999 bedroeg het gezamenlijke bedrag 114 miljard Zwitserse franc (160 miljard gulden).

Liechtenstein is van plan een Financiële Opsporingsdienst op te richten die berichten van witwaspraktijken na zal trekken. Daarnaast wordt een speciale politie-eenheid in het leven geroepen die zich op witteboordencriminaliteit zal richten. Verder wil het landje extra rechters en openbare aanklagers aanstellen. ,,In de herfst zal Liechtenstein vooraan staan in de strijd tegen georganiseerde misdaad en het witwassen van crimineel geld,'' zo verklaarde minister-president Frick. De premier beschuldigde sommige landen ervan dat ze niet alleen het witwassen willen aanpakken maar Liechtenstein willen dwingen het bankgeheim op te geven en de belasting te verhogen.