Meer koeien ondergaan BSE-test

Vooruitlopend op een Europese richtlijn gaat de Nederlandse overheid vanaf september meer runderen laten testen op de gekke-koeienziekte BSE.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen bevestigd.

Vanaf komend najaar worden jaarlijks drieduizend Nederlandse koeien en stieren onderzocht. Nu gebeurt dat pas als een dier daadwerkelijk de verschijnselen van de ziekte heeft.

De keuringen van de runderen zullen plaatsvinden op de slachtplaats of bij de destructoren, zo verwacht Volksgezondheid. Controles bij de boer liggen vooralsnog niet in het verschiet, aldus de woordvoerder van het departement.

De Europese Commissie heeft begin juni de uitbreiding van het aantal BSE-tests in alle lidstaten verplicht gesteld. Vanaf volgend jaar moeten de aangescherpte regels overal zijn ingevoerd. Daarmee hoopt Brussel de pakkans van runderen met BSE te vergroten.

Nederland begint eerder met de keuringen ,,om zoveel mogelijk ervaring op te doen'', zegt de woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

De gekke-koeienziekte kan bij mensen leiden tot een nieuwe variant van de al bestaande ziekte van Creutzfeldt-Jakob (hersenverweking). Groot-Brittannië, waar regelmatig uitbraken van BSE worden geconstateerd, houdt rekening met enkele tienduizenden doden in de komende decennia door Creutzfeldt-Jakob.

In Nederland zijn officieel nog geen gevallen van de nieuwe variant van de hersenziekte vastgesteld.

De afgelopen jaren zijn in totaal zes gevallen van BSE geconstateerd op Nederlandse rundveehouderijen.