Libië bepleit normalisering relatie met VS

Libië wil ,,normale betrekkingen'' met de Verenigde Staten, nu het zijn relaties met de West-Europese landen op orde heeft gebracht. Dat zei gisteren een hoge functionaris van het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli.

,,Voor elk probleem valt een oplossing te vinden'', zo zei gisteren Hassouna al-Chaouch, de voorlichter van het ministerie. Libië onderhoudt al twintig jaar geen betrekkingen meer met Washington.

Volgens Al-Chaouch kunnen de betrekkingen met de VS ,,weer van start gaan als ze worden gebaseerd op de dialoog en wederzijdse belangen''. Een normalisatie is volgens hem in het belang van de twee landen, maar ook ,,van de regio en de hele wereld''. ,,Onze pogingen om vrede en samenwerking te bewerkstelligen tussen de volkeren worden tegenwoordig overal erkend'', zo vond Al-Chaouch, die de Libische bemiddeling in de Filippijnse gijzelingscrisis als voorbeeld aanhaalde. Die erkenning heeft geleid tot ,,bepaalde positieve ontwikkelingen'' in de Libisch-Amerikaanse verhouding, maar ,,de Verenigde Staten moeten zich het belang van Libië nog realiseren, zoals de Europese landen inmiddels hebben gedaan''. In maart van dit jaar heeft een Amerikaanse missie voor het eerst sinds 1980 in Tripoli een onderzoek ingesteld naar de toekomst van de betrekkingen tussen beide landen.

De VS verbraken de relatie met Libië in 1981, met het argument dat de Libische leider Gaddafi het terrorisme in de wereld steunt. Het is Amerikaanse staatsburgers sindsdien om veiligheidsredenen verboden naar Libië te gaan, tenzij met speciale toestemming van de Amerikaanse regering. In juni schrapte Washington de term ,,schurkenstaten'' uit zijn diplomatieke woordenboek – een term waarmee landen als Libië werden gekenschetst – om die te vervangen door de veel vagere term ,,zorgenstaten''. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de maatregel bedoeld om meer flexibiliteit te brengen in de omgang van Washington met die staten.