Leger brengt euro's

Het Duitse leger (Bundeswehr) zal logistieke steun verlenen bij het rondbrengen van de eurobiljetten en euromunten naar banken. Ook zullen soldaten waar nodig het geldtransport helpen beveiligen.

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren meegedeeld. Bezwaren van sommige militaire autoriteiten als zou de uitoefening van deze taak in strijd komen met Duitse grondwet, zijn terzijde geschoven. Staatssecretaris Claus Schapper zei dat legereenheden zonodig ook zullen helpen bij het opslaan van de euro's in magazijnen en dat Defensie daarvoor een vergoeding zal ontvangen.

Woensdag waarschuwde de vereniging van Duitse banken dat hulp van het leger noodzakelijk is omdat er onvoldoende pantserwagens voor een veilig transport beschikbaar zijn.

De vereniging vroeg om 1.000 extra auto's voor geldtransport en hulp bij het transport, opslag en beveiliging van de eurobiljetten vanaf eind 2001, en bij het afvoeren van `oud geld': de ongeldig verklaarde Duitse marken.