KPN komt met grote obligatielening

KPN schrijft volgende maand een forse obligatielening uit in dollars. Dit heeft het telecomconcern gisteren bekendgemaakt. Hoe groot de lening, die in de tweede helft van september in de markt wordt gezet, wordt wilde KPN niet kwijt. Dat hangt volgens het bedrijf mede af van de marktomstandigheden van dat moment. Dat KPN een overbruggingskrediet, dat wordt gebruikt om de Duitse UMTS-licentie (6,4 miljard euro) te betalen, zal moeten aflosssen, gaf de obligatiemarkt reden te veronderstellen dat de lening in die orde van grootte zal moeten zijn.

De looptijd van de lening, die in verschillende tranches zal worden uitgegeven, wordt minimaal 5 jaar. Hoewel er in dollars wordt geleend, is het gangbaar dat bedrijven die rentebetalingen via `swap'-transcaties in euro's kunnen voldoen. Of KPN dat ook zal doen is nog onbekend.

De aankondiging van de lening komt een week voor de halfjaarcijfers, die KPN komende woensdag presenteert. Rond die tijd zal het kredietbeoordelingsagentschap Standard & Poor's met een oordeel komen over de kredietwaardigheid van KPN. Verwacht wordt dat de credit rating van KPN, die van invloed is op de rente die het zal moeten betalen, zakt van de AA-categorie naar A of lager. Ook veel andere grote telecombedrijven in Europa staat zo'n afwaardering te wachten.

Op de financiële markten bestaat nog steeds grote onduidelijkheid over de financiering en balans van KPN, waarover woensdag pas meer informatie bekend wordt. KPN's financiële topman Henderson zei afgelopen dinsdag, toen hij tekst en uitleg gaf over de invloed van de dure Duitse UMTS-licentie op de balanspositie van KPN, minimaal een A rating van zowel Standard & poor's als concurrent Moody's te willen handhaven. Een rating die daaronder ligt, maakt financiering duurder omdat beleggers door het hogere risico meer rente eisen.

Eerdere leningen van KPN dit jaar zijn gekoppeld aan de credit rating: gaat die omlaag, dan betaalt KPN een hogere rente. Een rating lager dan A maakt het voor veel beleggers bovendien onmogelijk om in KPN te investeren, omdat zij statutair verplicht zijn om enkel in bedrijven minimaal een A-rating te investeren.

Een obligatielening verzwakt in principe de balans verder. KPN doet in het vierde kwartaal echter ook een aandelenemissie, waarvan de omvang nog niet bekend is, en die de balans juist weer kan versterken door het aangetrokken eigen vermogen. Gezien het feit dat KPN zich voor zijn financiering een flinke obligatielening wil permitteren, kan het aantal aandelen dat later dit jaar wordt uitgegeven, lager uitvallen. Daardoor zal de winst per aandeel minder verwateren.

Op basis van die veronderstelling veerde het aandeel gistermiddag al op, en was vanmorgen nog eens 5,7 procent hoger. Uit de aanvragen voor UMTS-licenties die gisteren in Italië moesten worden ingediend, bleek dat KPN zoals verwacht niet betrokken is een bij een van bieders in dat land. Ook Deutsche Telecom ontbreekt in Italië.

DOSSIER KPN www.nrc.nl