KPN blijft in herstel, Vopak wordt gestraft

Na twee maanden van koersduikelingen was KPN vanmorgen winnaar op het Damrak, met een koersherstel dat gisteren begon en vanmorgen 5,7 procent bedroeg.

Het telecomfonds, dat in maart nog ruim 73 euro deed, maar steeds sneller viel tot onder de 30 euro, steeg vanmorgen met 5,7 procent tot 32,25 euro. Het koersherstel valt samen met de aankondiging van een grote obligatielening door KPN gisteren, die miljarden dollars binnen moet brengen. Hoe groot de lening wordt zei KPN niet, maar gezien het feit dat er een overbruggingskrediet voor de kosten van de Duitse UMTS-licentie van 6,4 miljard euro moete worden afgelost, zal de omvang fors moeten zijn.

Beleggers concludeerden vanmorgen dat door de obligatielening een emissie van aandelen die in het vierde kwartaal is gepland nu lager kan uitvallen, waardoor de verwatering van de winst per aandeel minder is dan gevreesd. En dat was goed voor de KPN-koers, die geholpen werd door een vriendelijke stemming rond telecomfondsen in heel Europa. KPN was niet de enige die de afgelopen weken forse koersklappen kreeg.

ABN Amro was de grootste verliezer onder de 25 hoofdfondsen. Het bankenfonds daalde 2,5 procent tot 28,47 euro. Fortis deelde de geringe belanstelling voor financiële waarden en zakte naar 35,50 euro, een verlies van 2,2 procent.Bij de winnaars schaarden zich verder een tweetal ICT-fondsen. Automatiseerder Getronics dikte aan met 4,8 procent tot 14,10 euro. Philips won 2,3 procent op 54,15 euro.

Transport- en distributiebedrijf Vopak, dat vrijdag voorbeurs met halfjaarcijfers kwam, stond rond het middaguur op een verlies van 2,3 procent en noteerde 24,50 euro. Teleurstelling over de geringe winststijging van Vopak overheerste.

Het Damrak blijft in de greep van de 700-puntengrens. Nadat de belangrijkste graadmeter gisteren tussentijds deze grens even passeerde, is de hamvraag wanneer de dag boven de 700 punten wordt afgesloten. In de ochtenduren was er nog geen sprake van een naderend record. De AEX-index stond rond het middaguur op 1,03 punten winst tot 697,21 punten. De andere Europese beurzen deden het, met koerswinsten van gemiddeld meer dan een procent, beduidend beter.

De koers van de euro was vanmorgen zwak, en schommelde rond de 0,90 dollar per euro. Op de financiële markten werd gewacht op de publicatie van de Amerikaanse economische groei over het tweede kwartaal.

Een hoog groeicijfer werd, na de teleurstellende cijfers over de Europese economie deze week, geacht de euro naar een nieuw dieptepunt te kunnen sturen, onder zijn laagterecord van 0,8845 dollar van afgelopen mei.

Een gunstige reactie van Wall Street op de Amerikaanse cijfers zou daarentegen wel genoeg kunnen zijn om het de AEX-index voor het eerst boven de grens van 700 punten te laten sluiten.