Kort geding tegen Dorrestijn

Het nieuwe boek van cabaretier Hans Dorrestijn mag niet in de handel komen. Dat eist zijn ex-echtgenote in een kort geding dat zij tegen hem en zijn uitgever De Arbeiderspers heeft aangespannen. Finale kwijting, dat wordt gepubliceerd als `autobiografische roman' zou op 19 september verschijnen, maar de productie ervan is voorlopig stopgezet. Volgens Dorrestijns ex-vrouw, die het kort geding samen met haar huidige echtgenoot heeft aangespannen, is het boek een aantasting van haar privacy en is het uitsluitend geschreven om haar en haar familie in een kwaad daglicht te stellen. Het boek, dat als ondertitel `Ondergang van een huwelijk' heeft, gaat uitgebreid in op huwelijk en echtscheidingsperikelen. Dorrestijns ex-echtgenote is nu getrouwd met een man die jarenlang met de cabaretier bevriend was. Beiden hebben in het boek andere namen, maar zouden duidelijk herkenbaar zijn. Volgens de advocaat van de eisers, mr. J.A. Schaap, is het boek vooral schadelijk voor de kinderen van het paar. Die hebben zeer onder de scheiding geleden. Twee jaar geleden beschreven zijn in de VPRO-gids hoe hun vader hen zonder speciale reden uit zijn huis verwijderde. Het kort geding is aangespannen nadat de uitgeverij eerder weigerde Finale Kwijting terug te trekken. ,,Het boek is primair een roman'', zegt directeur Ronald Dietz desgevraagd. ,,Je kunt de ik-persoon uit een boek niet zomaar gelijk stellen aan de auteur.'' Volgens de boekaankondiging van De Arbeiderspers gaat het over `de niet-aflatende strijd tussen een maniakale alcoholische tekstschrijver en zijn koppige amuzische echtgenote', is het een `omzien in wrok' en is het opener dan het televisieprogramma Big Brother.

Het kort geding dient op 4 september in Amsterdam.

    • Arjen Fortuin