Kamer wil eigen onderzoek naar UMTS-veiling

Een meerderheid in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, D66 en GroenLinks wil een eigen onderzoek naar de gang van zaken rond de UMTS-veiling. PvdA-woordvoerster Wagenaar gaat volgende week, na het reces, voorstellen een extern bureau de kwestie te laten onderzoeken en binnen twee maanden verslag uit te laten brengen.

Volgens Wagenaar tekent zich hiervoor een meerderheid af. Ook GroenLinks, dat aanvankelijk een uitvoerige hoorzitting met betrokkenen wilde, is er voor. Alleen de VVD wil eerst een brief van het kabinet afwachten.

Premier Kok zei een week geleden dat minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) in een brief aan de Kamer ,,uitgebreid uitleg'' zullen gaan geven over de gang van zaken rond de Nederlandse UMTS-veiling. Het ging daarbij om de verkoop van frequenties die onder andere kunnen worden gebruikt voor de `derde generatie mobiel internetten'. De uitleg komt in een brief die naar verwachting volgende week vrijdag eerst door het kabinet zal worden besproken en vervolgens naar de Tweede Kamer gaat.

De Kamer liet vorige week al weten meteen na afloop van het reces een debat te willen voeren met de betrokken bewindslieden naar aanleiding van het `fiasco'. De verkoop van de frequenties bracht de schatkist slechts 5,9 miljard gulden op, terwijl Zalm eerst had gezegd op een bedrag van ,,tussen de 5 en 30 miljard'' te rekenen. Eerder betaalden telefoonaanbieders in Groot-Brittannië 85 miljard gulden voor de frequenties. In Duitsland bedroeg de opbrengst zelfs 111 miljard gulden.

Wagenaar hecht aan een eigen onderzoek, ongeacht de rapportage waarmee het kabinet komt. Dat is volgens haar gewenst omdat er ,,precies niet is gebeurd wat nu juist wel de bedoeling was''. Zo zal er niet meer concurrentie komen en treden er geen nieuwkomers toe tot de markt. En in tegenstelling tot wat de opbrengst doet vermoeden zal Nederland geen ,,oase van lage prijzen'' worden. ,,De Kamer heeft al eerder te kennen gegeven dat het nu eens serieus werk wil maken van eigen informatiegaring. Dat kan op talloze manieren, tot en met een uiterst zwaar middel als een parlementaire enquête toe'', aldus Wagenaar.

POLDERROMMEL: pagina 9

ITALIË, KPN: pagina 13

Dossier: www.nrc.nl