Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen kwam vanochtend voor de derde maal deze week dicht in de buurt van de 6.600 punten. Aangejaagd door de stijging van telecommunicatieconcern Vodafone, dat 2,7 procent won, noteerde de FTSE-index 40 punten hoger op 6.597.

FRANKFURT

Ook op de Duitse beurs was het de opverende telecomsector die de index omhoog voerde. Deutsche Telekom, dat eerder deze week nog een laagste stand voor dit jaar noteerde, werd weer koopwaardig bevonden. De animo van koopjesjagers dreef de koers van het fonds 5,5 procent op. De DAX-index steeg met 87 punten naar 7.317 punten.

PARIJS

France Telecom was op zijn beurt de smaakmaker op de effectenbeurs van Parijs. Opgestuwd door deze zwaargewicht boekte de index 2 procent winst op 6.592 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio sloot de week 241 punten hoger af op 16.911 punten, een winst van 1,4 procent. Beleggers trokken zich vooral op aan Wall Street. In Japan maakte het economische planburau bekend dat de nationale consumentenprijzen in juli 0,5 procent lager waren dan een jaar ervoor.

De daling is voor de overheid een bron van zorg, zeker omdat die plaatsvindt bij een sterke stijging van de olieprijzen.

Van de andere beurzen in Azië was die van Zuid-Korea de enige die winst behaalde. De beursindex daar ging met 1,5 procent omhoog. In Hongkong lag het koersgemiddelde aan het eind van de handel 1,2 procent lager en in Australië daalden de aandelenkoersen met gemiddeld met 0,1 procent.

NEW YORK

De Amerikaanse economie lijkt iets af te koelen. Dat leiden analisten af uit de lagere uitgaven aan duurzame goederen in juli, waarover gisteren cijfers vrijkwamen. Op Wall Street leidde dit tot een bescheiden winst voor het Dow-Jonesgemiddelde, dat 0,3 procent hoger sloot op 11.183 punten. De Nasdag, graadmeter voor de hightechfondsen, steeg één procent naar 4.053 punten.

Dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, deze week besloot de rente niet te verhogen en tegelijk waarschuwde voor dreigende inflatie maakte het voor de markt moeilijk richting te vinden. De cijfers over de aanschaf van duurzame goederen geven beleggers hoop dat de Federal Reserve de rentetarieven voorlopig niet verhoogt.

De Amerikanen gaven vooral minder geld uit aan transportmiddelen, in vergelijking met de maand ervoor bijna eenderde minder. Het aandeel General Motors leed daar overigens niet onder, want dat groeide met 5,7 procent.