Indonesië lonkt naar Van den Broek

De Indonesische president Wahid wil oud-minister Hans van den Broek graag hebben als algemeen adviseur voor buitenlands beleid.

Dit heeft de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Shihab, die vandaag op bezoek in Nederland is, vanmorgen gezegd in een gesprek met de vaste Tweede-Kamercommissie van Buitenlandse Zaken. Volgens de PvdA'er Koenders maakte Shihab zijn ,,verrassende'' opmerking over Van den Broek aan het einde van het gesprek en is er verder niet meer over gesproken.

Desgevraagd zei oud-minister (1982-1992) en oud-Eurocommissaris (1992-1999) Van den Broek dat hem niets bekend is van zo'n Indonesische wens. ,,Nonsens. Daar is geen enkele aanleiding toe. Ik ben daarvoor door niemand gevraagd en ik heb mezelf natuurlijk ook niet aangeboden'', zei hij vanmorgen.

President Wahid heeft al eerder zowel de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, als de vroegere leider van Singapore, Lee Kuan Yew, aangesteld als bijzonder adviseur. Eerder vroeg hij onverwachts oud-premier Lubbers, die een adviesrol afwees maar later een voorstel deed voor verzoening op de Molukken. Wahid nam deze week evenmin de moeite alle ministers van zijn nieuwe kabinet vooraf in te lichten over hun nieuwe functie.

Shihab zegde tijdens zijn overleg met Kamerleden toe dat diplomaten en medewerkers van de VN, die al in Jakarta zijn, de kans krijgen op de Molukken poolshoogte te nemen. De Molukken verkeren al maanden in de greep van onlusten tussen moslims en christenen.

Shihab voelt echter niets voor een speciale missie van politici en vertegenwoordigers van de VN van buiten Indonesië.