Hier zijn Hermelien, Harry en Ron

DE SORTEERHOED VAN de filmmaatschappij Warner Bros. heeft zijn werk gedaan. Begin deze week werd bekend welke kinderen de hoofdrol gaan spelen in de verfilming van het eerste Harry Potter-boek. Het zijn Britse kinderen en geen Amerikaanse, precies zoals schrijfster Jo Rowling graag wilde. De rol van Harry Potter gaat gespeeld worden door de 11-jarige Daniel Radcliffe. Hij speelde al eerder in Britse tv-series.

Hermelien wordt gespeeld door de 10-jarige Emma Watson. En de roodharige Ron Wemel, Harry's beste vriend, wordt gespeeld door Rupert Grint, 11. De film-Ron en -Hermelien hebben geen tv- of film-ervaring. Ze hebben beiden alleen op school toneelstukjes gespeeld.

Het heeft lang geduurd voor Harry en zijn vrienden gekozen werden. Er zijn in Engeland duizenden kinderen die zich opgegeven hebben voor een van de rollen, en ze zijn allemaal bekeken. Ook in Amerika is gezocht, zoals de Amerikaanse filmmaatschappij graag wilde. Maar Jo Rowling heeft herhaaldelijk laten weten dat ze er op stond dat er een Engelse Harry Potter zou komen: ze zou het zelfs als voorwaarde in het verfilmingscontract hebben laten opnemen.

Potter-filmregisseur Chris Columbus (bekend van Home Alone) zei in een persverklaring: ,,Ik dacht dat we nooit een goede jonge acteur voor Harry zouden vinden. En toen liep Dan de deur binnen, en we wisten meteen allemaal dat we Harry gevonden hadden.'' Hetzelfde gebeurde volgens hem met Emma en Rupert: ,,Ze zijn geknipt voor de rol van Hermelien en Ron,'' aldus Columbus.

De filmmaatschappij heeft een foto uitgebracht waarop de drie hoofdrolspelers lachend op staan, met Dan als Harry in het midden, met een rond brilletje, zoals hij dat op de illustraties op de omslagen van de Britse en Amerikaanse boeken heeft.

Wie verder in de film Harry Potter en de Steen der Wijzen gaan spelen, is nog niet officiëel bekend gemaakt. Acteur Alan Rickman is genoemd als professor Sneep, en Richard Harris als het hoofd van Zweinstein, professor Perkamentus.

Robbie Coltrane, een Schotse acteur, is genoemd als de man die Hagrid zal gaan spelen.

Binnenkort zullen de opnamen beginnen, en de film zal in Amerika en Engeland vanaf 1 november 2001 te zien zijn, heeft Warner Bros. bekend gemaakt.