Griffioen is geen hippogrief!

MIJN OPA, DIE lid is van NRC Handelsblad, knipt voor mij altijd de Kinderpagina uit omdat ik een uiterste fan ben van Harry Potter en zijn aanhang. Ik moet u echter mededelen dat ik erg teleurgesteld ben in de duidelijke fouten die er in het Potterhoekje van 18-8-00 staan. Er staat: In HP3 (De gevangene van Azkaban) willen ze immers de Griffioen van Hagrid vrijpleiten? Dat is een fout, want Hagrid heeft bij zijn eerste les Fabeldieren een Hippogrief gebruikt die vervolgens Draco Malfidus aanviel en toen bijna onthoofd werd door een beul, maar gered werd door Harry en Hermelien, die daarna op zijn beurt Sirius Zwarts hielp ontsnappen. Ik moet u een mededeling doen: De Griffioen is nog maar één keer voorgekomen en dat is in HP1 (De steen der wijzen), als Harry en Ron achter het stenen beeld van een Griffioen wegduiken op de avond van Halloween, omdat er een trol is binnengelaten door professor Krinkel, maar zij verdenken prof. Severus Sneep.

Als het een klein foutje was geweest waar overheen is gekeken, dan was het niet zo erg, maar de Griffioen is al eens eerder verward met een Hippogrief in het Potterhoekje, in een artikel over de komst van HP3. Ik weet het nog omdat de kaft al in de krant was gedrukt en eronder stond: Harry en Hermelien ontsnappen op een Griffioen. Of Harry en Hermelien op de kaft staan kan ik niet zien, maar wél dat het óók al een Hippogrief is en géén Griffioen. Sterker nog: Er word in de HP's helemáál geen beschrijving van een Griffioen gegeven!! Lezen jullie de Potterboeken wel? Dit kan écht niet!

(Eigen nieuws, Daphne Acoca, 11, Amsterdam)

HET POTTERHOEKJE ANTWOORDT: Daphne Acoca heeft helemaal gelijk: de redactie van het Potterhoekje heeft tot twee keer toe een griffioen en een hippogrief door elkaar gehaald. Dat komt omdat we bij het Potterhoekje het verschil tussen en een griffioen en een hippogrief niet goed door hadden. We dachten dat het hetzelfde fabeldier was. Maar nu weten we beter. Een griffioen is een fabeldier dat half roofvogel en half leeuw is. De kop is meestal die van een adelaar, overigens met paardenoren, en het `onderstel' is dat van een leeuw, compleet met leeuwenstaart. En een hippogrief is half roofvogel en half paard. Of eigenlijk: half griffioen en half paard. Dus de adelaarskop en vleugels zijn dezelfde als die van een griffioen, maar het `onderstel' verschilt: paardenbenen, paardenlijf en paardenstaart. Zie de plaatjes bij dit stukje. Overigens weet niemand precies hoe de grijpvogels (zoals griffioenachtigen ook wel genoemd worden) er echt uit zien: er zijn beelden van meer dan 2000 jaar oud uit Griekenland, waarop griffioenen vier leeuwenpoten hebben. Soms zijn er ook griffioenen zonder vleugels.

Hoe dan ook. In HP3 wordt duidelijk een hippogrief, Scheurbek, beschreven, en die staat ook op het omslag van de Nederlandse HP3. We zullen nu, dankzij Daphne, bij het Potterhoekje nooit meer griffioen en hippogrief met elkaar verwarren. Onze excuses aan haar, en aan andere gegriefde Potterhoeklezers.