Geesink wil een vrouw als chef mission

Anton Geesink wil dat Nederland bij de Olympische Spelen van Athene in 2004 een vrouw aanwijst als chef de mission. Het IOC-lid uit Utrecht heeft deze aanbeveling gedaan in een brief aan NOC*NSF. Geesink bepleitte dit voorstel deze week mondeling tijdens een reis naar het olympisch hoofdkwartier in Lausanne bij voorzitter Hans Blankert en directeur Theo Fledderus.

Geesink heeft zich dit jaar veelvuldig ingezet voor de rol van de vrouw in het Nederlandse sportbestuur. De voormalig judokampioen wist bij de Judo Bond Nederland een bestuursfunctie voor Jessica Gal door te drukken. Om de benoeming tot chef de mission bij de Spelen te verkrijgen, zullen vrouwen zich volgens hem wel zelf moeten inspannen. ,,Ik fungeer niet als de Dolle Mina van de vrouwenbeweging.''

In Lausanne hoorde Geesink dat de internationale volleybalbond FIVB van de nationale bonden eist dat zij twee vrouwen in het bestuur opnemen. Geesink: ,,Ik heb bij NOC*NSF al een tijdje een voorstel liggen dit aan alle Nederlandse sportbonden te vragen.''

Geesink vertrekt over twee weken naar Sydney. Hij zal zich daar sterk maken voor de verkiezing van volleyballer Peter Blangé in de atletencommissie van het IOC met – bij voldoende stemmen – een doorstroming naar het IOC zelf. ,,Als het lukt met Blangé, zou ik graag zien dat hij het voorzitterschap van de Bestuurscommissie Olympische Beweging van mij overneemt'', stelt Geesink. ,,Mocht Blangé het niet halen, dan ga ik met alle plezier nog een aantal jaren door.''

Voorzitter Blankert van NOC*NSF vindt de claim van Geesink voor een vrouw als nieuwe chef de mission lichtelijk overdreven en bovenal rijkelijk prematuur. Blankert wees er gisteren tegenover de NCRV-radio op dat reeds in april is afgesproken dat na de Spelen een kandidatuur aan de orde komt. ,,Of het een man of een vrouw wordt, is mij om het even. Maar het hoeft niet per se een vrouw te zijn.'' De beoogde kandidaat volgens hem bovendien worden gesteund door de leden. ,,Het gaat om de beste kandidaat'', aldus Blankert, die weigerde namen van mogelijke kandidaten prijs te geven.