Ede: meer controle met camera's

Het college van B. en W. van Ede wil het cameratoezicht op het Museumplein uitbreiden nu blijkt dat sinds de invoering ervan in 1998 de criminaliteit daar sterk is gedaald. Dat blijkt uit het evaluatierapport dat de gemeente gisteren presenteerde.

De gemeente stelt voor het uit te breiden naar 24 uur per dag, met een extra camera op het NS-station. De videobeelden zouden in plaats van één dag voortaan drie dagen bewaard moeten kunnen worden. Bovendien wil de gemeente dat politie of buitengewone opsporingsambtenaren de beelden live gaan bekijken op vrijdag- en zaterdagnacht.

Ede begon op 31 december 1998 als eerste gemeente in Nederland met cameratoezicht in het uitgaansgebied van de stad. De negentien camera's op het Museumplein hebben in die periode uitsluitend 's nachts gedraaid. De politie bekeek de beelden niet rechtstreeks, maar kon ze wel later opvragen. Sindsdien is het totale aantal delicten in het gebied teruggelopen met 40 procent, van 194 in 1998 naar 117 vorig jaar. Vooral het aantal diefstallen uit auto's vertoont een spectaculaire daling: 79 procent. Vernielingen en vandalisme liepen eveneens sterk terug, met bijna 50 procent. Het aantal ernstige geweldsdelicten daalde met 12 procent, de lichtere geweldsdelicten met 16 procent.

De gemeente tekent hierbij aan dat de daling van het aantal delicten niet alleen aan de camera's te danken is. Meer politie op straat, afspraken met horeca en taxi-ondernemingen, een betere verlichting en inrichting van het Museumplein hebben daar zeker aan bijgedragen, aldus een woordvoerder.

Uit een enquête onder 2000 omwonenden, bezoekers, bedrijven en horeca-ondernemers blijkt dat de overgrote meerderheid tevreden is over het cameratoezicht in Ede.