Directeur van L&H treedt af

Bij het Belgische spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) vindt een wisseling van de wacht aan de top plaats. Gaston Bastiaens, sinds 1996 president-directeur, maakt plaats voor John Duerden, afkomstig van het in mei overgenomen Amerikaanse Dictaphone. Met Bastiaens verdwijnt de man die de schuld in de schoenen geschoven kreeg van de recente koersval van L&H.

De notering op de schermenbeurzen Nasdaq en Easdaq duikelde na een artikel in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Die prikte uitlatingen van Bastiaens over de goede resultaten in Zuid-Korea door.

Volgens Jo Lernout, medeoprichter van L&H en -bestuursvoorzitter, heeft het vertrek van Bastiaens echter niets van doen met die onrust. Bastiaens gaat volgens hem uit vrije wil. Hij blijft directielid van het bedrijf in het Vlaamse Ieper, maar onduidelijk is met welke verantwoordelijkheid. ,,We waren niet ontevreden over Gaston'', zegt Lernout in The Wall Street Journal van vrijdag. Volgens hem speelde L&H intern al enkele maanden met het idee van een machtswisseling wegens de uitbreiding door de overnames van Dictaphone en Dragon Systems, een ander Amerikaanse bedrijf dat net als L&H software maakt voor spraakherkenning. Maar een goed geïnformeerde insider zegt in The Wall Street Journal van vandaag dat de machtswisseling door de publicatie is versneld omdat een aantal directieleden ontevreden was dat Bastiaens onvolledige informatie aan de krant had verstrekt. Duerden (59) is sinds een paar maanden manager van L&H Health Care Group. Tot 1988 werkte hij bij Reebok en Xerox. Hij moet de overnames in goede banen leiden en nieuwe producten ontwikkelen. Hij wordt lid van het directiecomité van L&H, waarin ook oud-Philipsmanager Roel Pieper zit.