De zwartkijker

Kopen of houden, dat is de vraag. ABN Amro worstelt niet alleen met de afweging of je beleggers nu moet adviseren of zij bijvoorbeeld hun aandelen Numico moeten vasthouden of maar beter kunnen verkopen. Op de bovenste etages van het fonkelnieuwe ABN Amro hoofdkantoor woedt ook een andere stammenstrijd: zijn die aandelen van ons eigenlijk wel het houden waard?

Vorige week lanceerde bestuursvoorzitter R. Groenink nieuwe financiële doelstellingen, die ervoor moeten zorgen dat de koers van de aandelen in vier jaar zo'n beetje verdubbelt. Typisch koopsignaal zou je denken. Zeker gezien het feit dat bankaandelen van die typische weduwen- en wezenfondsen zijn: er gaat weinig fout, maar zij zijn ook nooit echte sterren op de beurs.

Nieuw topman, nieuwe kansen. En gekocht is er. Bestuurslid W. Jiskoot zette vorige week al op de dag van Groeninks aankondiging 1.215 opties op aandelen ABN Amro om in de aankoop van echte aandelen en is nu een kleine aandeelhouder. Ook zijn kersverse collega in de raad van bestuur, de Brit H. Scott-Barrett, deed enkele dagen later een duit in het zakje: hij kocht op de beurs 1.700 aandelen.

Maar er zijn ook dissidenten. Bestuurslid J. de Jong oefende 40.000 opties uit en verkocht de verkregen 40.000 aandelen. Opbrengst: iets meer dan een miljoen gulden. Hij bezit overigens naar schatting nog zo'n 120.000 opties.

Is De Jong zo'n zwartkijker? Of is hij gewoon consistent onder het motto: nu ik niet de nieuwe eerste man ben geworden, kan het natuurlijk nooit wat worden met deze hut.

    • Menno Tamminga