De eenhoorn

In de tovenaars- wereld van Harry Potter komen veel magische dieren voor. Hebben die fabeldieren ook in de Dreuzelwereld gewoond? Frans van der Helm zocht voor het Potterhoekje in eeuwenoude beestenboeken.

Eenhoorns zie je niet in dierentuinen. Het is nu eenmaal niet makkelijk om een eenhoorn levend te vangen. In de woorden van Hagrid: het zijn `machtig magische wezens.' In de Middeleeuwen schreven ze er over:

`UNICORNIS de Eenhoorn is van de volgende aard. Hij is een erg klein dier, als een bokje, buitengewoon gezwind, met een hoorn in het midden van zijn voorhoofd, en geen jager kan hem vangen.'

Toch werd de ontembare eenhoorn in één geval zo mak als een lammetje. `Hij kan op de volgende manier in de val gelokt worden. Een maagdelijk meisje wordt naar zijn schuilplaats gebracht, en daar wordt zij alleen het bos ingezonden. Wanneer hij haar ziet, springt hij spoedig op haar schoot en omhelst haar, en daardoor wordt hij gevangen.'

Deze beschreven Eenhoorn had dus veel weg van een geit, al zal hij wel anders geroken hebben. Er waren ook andere Eenhoorns. De Eenhoorn die mensen het liefst zagen was zo groot als een paard. Eigenlijk wàs het een paard. Maar dan spierwit, wonderlijk snel en licht, en met een hoorn op zijn kop. Pardon, hoofd.

De Eenhoorn is volgens zulke schrijvers van vroeger niet alleen maar lief en aardig. `De Eenhoorn vecht vaak met olifanten, en overwint hen door hun buik te verwonden.' Dat is een gemene manier van vechten met olifanten. Maar ja, wat moet je anders tegen zo'n groot dier? De kleine Pygmeeën van Afrika, verder heel aardige mensen, doen het nog steeds weleens zo. Stilletjes onder een olifant kruipen en dan omhoog prikken. Niet met een hoorn, maar met een speer.

Jonge eenhoorntjes heeft, geloof ik, nooit iemand gezien. Jammer, ze lijken me wel leuk, met een half volgroeid hoorntje. Net zo grappig als een neushoorn in het klein, met een opkomend knobbelhoorntje. De neushoorn is natuurlijk een andere zogenaamde eenhoorn. Maar zijn hoorn lijkt niet op die van de echte Eenhoorn. En zelf lijkt hij in de verste verte niet op dat snelle lichtvoetige dier.

In oude dierenboeken werden deze eenhoorn en die hele bijzondere wel eens door elkaar gehaald. Dan lees je over onze Eenhoorn, die haast zwevend loopt, opeens dat hij onder zijn paardelichaam dikke poten heeft `als van een olifant'. Nee, dat was natuurlijk de gewone neushoorn, die bijvoorbeeld in Afrika rondhobbelt. Op olifantspoten. Maar als je beide dieren nooit gezien hebt, maar alleen een boel aantekeningen van anderen hebt liggen, kun je er natuurlijk moeilijk over schrijven. Na lange dagen ploeteren maakten monniken die boeken overschreven wel vaker zulke vergissingen.

De eenhoorn is steeds geheimzinniger en zeldzamer geworden. Saaie Dreuzels die alleen geloven in wat ze zelf weleens op TV gezien hebben, denken daarom dat er maar een echte eenhoorn is. De Narwal, een dolfijn. In zee. Die heeft één mooie, langgerekte gewonden hoorn op zijn kop. Een echte Eenhoorn-hoorn, zoals op de oude plaatjes. Die gebruikt-ie om ja , waarom eigenlijk? Er is niemand die het echt zeker weet, want mensen weten veel minder van dieren dan ze zelf denken. Maar sommige denken dat hij die hoorn gebruikt om de zeebodem mee om te woelen, op zoek naar eten. Anderen denken dat-ie gewoon voor de sier is. Mannetjes kruisen ze soms, zoals wij vroege degens kruisten.

Die hoorns van Narwals kun je soms vinden, aan noordelijke kusten . Natuurlijk zijn er veel grappen mee uitgehaald. Je kunt ze zelf verzinnen. Alles wat je verder nodig hebt is een beetje lijm (makkelijk) en een mak wit paard (iets lastiger), of een mak paard en wat witte verf (is te doen) - en daar heb je een eenhoorn om indruk mee te maken. Vroeger zag je die wel op kermissen.

Firenze, de wijze Centaur, zegt in HP3 dat het monsterlijk is om een Eenhoorn te doden. Ook al kun je van zijn bloed een levenselixer maken – zoals veel Dreuzels nu denken dat je van de gewone neushoorn-hoorn heel goed hoofdpijnpoeder en liefdesdrank kunt maken. ,,Het bloed van een eenhoorn houdt je in leven, maar tegen een vreselijke prijs. Je hebt iets reins en weerloos gedood om je armzalige ik te redden.(...) Daarna leidt je nog maar een half leven, een vervloekt leven.''

Harry Potter's Beestenbazaar (4 en slot*)

*Meer fabeldieren zijn eind dit jaar op de speciale, in aanbouw zijnde, POTTERHOEK-website van NRC Handelsblad te vinden.

    • Frans van der Helm