Boos op supermarkt? Verkoop uw aandelen

Een klant van Albert Heijn is woest omdat het filiaal in zijn woonplaats Nieuwe Revu niet meer verkoopt. Voor straf heeft hij al zijn Ahold-aandelen verkocht.

Hoe pak je een winkel aan? Je kunt klagen bij de Consumentenbond, naar de rechter stappen of met je kennissenkring een kleinschalige boycot instellen. Je kunt ook je aandelen in het concern in één klap verkopen. Dat laatste deed H. Schulte in Rijssen eergisteren: hij verkocht zijn 6.000 aandelen in supermarktreus Ahold (voor ruim 450.000 gulden) omdat hij woedend is op de nieuwe filiaalhouder van Albert Heijn in zijn dorp.

Aanleiding is het feit dat filiaalhouder R. de Boer het weekblad Nieuwe Revu uit de schappen heeft gehaald. Om principiële redenen. Het enige wat De Boer erover kwijt wil tegenover de krant: ,,Ik heb een keuze gemaakt uit blootbladen'. Op dezelfde gronden weert hij nu ook de Panorama, de Playboy en de Penthouse.

De Nieuwe Revu is geen blootblad, zegt Schulte. ,,Het is een opinieblad en als dat zomaar wordt gecensureerd door een grote winkelketen als Albert Heijn, dan vind ik dat schandalig.' Helemaal geïrriteerd raakte hij toen hij bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam ,,van het kastje naar de muur werd gestuurd'. ,,Ik wilde weten wat hun beleid is op het gebied van censuur. Dat konden drie verschillende mensen mij niet uitleggen. In zo'n bedrijf wil ik geen aandelen hebben.' Op de verkoop van zijn Ahold-aandelen heeft Schulte overigens wel winst gemaakt, maar hij zegt geen seconde naar de koers te hebben gekeken. ,,Een verstandige belegger houdt zijn aandelen vast - volgende maand had ik er misschien nog meer aan kunnen verdienen.'

Het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam ,,kan zich voorstellen' dat filialen in bepaalde plaatsen ,,bladen weren die de klanten daar kwetsen', zegt de woordvoerder desgevraagd. In de gemeenteraad van Rijssen hebben de klein-christelijke partijen SGP en RPF 11 van de 21 zetels. Maar waar ligt de grens, Nieuwe Revu is toch geen blootblad? De Albert Heijn-woordvoerder vindt zelf van niet maar zegt dat een bepaald publiek ,,het niet prettig vindt'. Het komt volgens hem ook voor in andere christelijke dorpen. Van klanten die hun aandelen verkopen, schrikt hij evenmin omdat hij ,,wel vaker' brieven krijgt van ontevreden klanten die daarmee dreigen.

De Albert Heijn filialen in de overwegend christelijke dorpen Yerseke, Ouddorp (Zeeland), Epe (Gelderland) en Boskoop (Zuid-Holland) zeggen desgevraagd de Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en Penthouse wel te verkopen. De Albert Heijn in Urk verkoopt ze om principiële redenen niet.

Een blootblad? Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jilda van der Bijl verwerpt het stempel. ,,Vroeger verkochten we op borsten en sensatie maar nu al jaren niet meer. We hebben weinig bloot en als we het hebben is het mooi of relevant.' Ze vindt het ,,raar eigenlijk' dat het hoofdkantoor van Albert Heijn accepteert dat sommige filialen haar blad weren. Maar ze heeft een oplossing voor Rijssen en Urk: ,,Als ze het nou onder de toonbank verkopen. Dan hebben ze het niet in de schappen maar dan kan die man het alsnog krijgen.'

    • Frederiek Weeda