Bijdragen voor fonds nazi-slachtoffers

Zes Zwisterse bedrijven hebben zich aangesloten bij het compensatiefonds voor dwangarbeiders uit het nazi-tijdperk. Dat meldde de Zwisterse radio donderdag. Het gaat om de bedrijven Roche, Ciba Specialities Chemicals, Holderbank, Kuehne & Nagel, Ascom and Swisscom/Debitel. Naar schatting 100 Zwisterse bedrijven zouden tijdens de oorlog 2.000 tot 5.000 dwangarbeiders op hun Zuidduitse vestigingen hebben ingezet. De zes concerns storten tussen de 100.000 en enkele miljoenen Zwisterse francs in het fonds dat tot voor kort 4,9 miljard Zwisterse franc (6,8 miljard gulden) bevatte.

Andere firma's, zoals Georg Fisher en Maggi (van Nestlé) hebben ook bekend gemaakt dat ze misschien gebruik hebben gemaakt van dwangarbeiders. De twee grootste Zwisterse banken, UBS en Credit Suisse hebben zich, samen met verzekeraars zoals Swiss Re, Swiss Life en Basler, bij een ander fonds voor Holocaust-slachtoffers aangesloten. In dat fonds zit 1,25 miljard dollar (3 miljard gulden).