Awacs irriteert Limburg

De burgemeesters van de gemeenten Brunssum en Onderbanken, in het zuidoosten van Limburg, zijn lid geworden de vereniging `Stop AWACS-overlast'. Ze willen juridische actie tegen de NAVO en de Nederlandse overheid. De rechter moet de naleving van geluids- en vluchtafspraken afdwingen.

,,Wij willen laten zien dat het zo niet langer kan'', aldus de Brunssumse burgemeester drs. F. Jacobs. Vanuit de NAVO-basis in de Duitse grensplaats Geilenkirchen wordt dagelijks boven zijn regio gevlogen met AWACS-Boeings 707 die met hun radarinstallatie vliegbewegingen registreren. Jacobs: ,,De 25 jaar oude toestellen hebben extreem lawaaierige motoren. Op vliegvelden in ons land zijn ze verboden.''

De situatie is zorgelijk volgens Jacobs. Als toestellen overvliegen is een normaal gesprek onmogelijk. Het ziekenhuis liet onlangs weten met enkele onderzoeken gestopt te zijn vanwege de herrie.

Jacobs: ,,Het lijkt wel alsof de basis bewust geen rekening houdt met de bevolking. Neem 21 juni, de eerste zomerse dag. In drie uur tijd kregen we 58 vluchten.''

Overleg met de basis en de rijksoverheid levert al jaren niets op. Jacobs: ,,Er verandert niets. Geluidsnormen worden voortdurend overtreden. Zo ook de limiet van 13,5 vluchten per dag en de limiet van 30 nachtvluchten per jaar. We worden voor de gek gehouden.''

AWACS-commandant K. Stieglitz zegt dat de overlast al een stuk minder is: ,,We vliegen alleen tussen 8 en 22 uur, en niet in weekeinden, uitzonderingen daargelaten. Nieuwe motoren zouden helpen. Maar dat kost wel 400 miljoen tot 1,1 miljard gulden. De landen die deelnemen aan het AWACS-programma moeten daarover beslissen. Misschien dat Nederland meer druk kan uitoefenen.''