Amerika zonder honkbalprofs in Sydney

De Amerikaanse honkbalbond kan geen zogeheten Dream Team afvaardigen naar de Olympische Spelen in Sydney. De clubs uit de Major League, de hoogste afdeling van het Amerikaanse profhonkbal, zijn niet bereid hun beste spelers af te staan, omdat de eigen competitie tijdens het olympisch toernooi doorloopt.

In Sydney mogen voor het eerst ook professionals meedoen. De verantwoordelijke coaches van de Verenigde Staten hebben nu alleen honkballers geselecteerd uit de Minor League, de op één na hoogste divisie. Catcher Pat Borders is verreweg de bekendste speler. In 1992 en '93 won hij met de Toronto Maple Leafs de World Series. Borders (37) speelt nu voor Tampa Bay. ,,We hadden graag Mark McGwire en andere toppers meegenomen naar Sydney'', zei teamchef Tommy Lasorda. ,,Maar ze zijn helaas niet beschikbaar.''

Het besluit van de Major-Leagueclubs opent perspectieven voor landen als Japan en Zuid-Korea in duel met de gedoodverfde favoriet en titelverdediger Cuba. Beide Aziatische landen treden in Sydney wel aan met hun sterkste formatie. Alle clubs uit de Japanse profcompetitie hebben toegezegd minimaal één topspeler af te staan aan de nationale ploeg. Zeker acht profs maken hun opwachting in de selectie. Zuid-Korea legt de competitie stil met het oog op het olympisch honkbaltoernooi.

Ook Italië, Zuid-Afrika en Nederland hebben zich gekwalificeerd, maar spelen vermoedelijk geen rol van betekenis. Naar verwachting zijn het Amerika, Cuba, Korea, Japan en gastland Australië die een serieuze gooi naar goud kunnen doen. Het olympisch toernooi begint op 16 september.