Acrobatische rap van het drietal De La Soul

De La Soul is de eerste band met een wierook-roadie. Er is bij de drie rappers, die zich laten begeleiden door een draaitafel, voor een roadie ook weinig meer te doen dan bundels wierook op de juiste plaats hangen. De geurstokjes leken gisteravond in Paradiso een vage verwijzing naar De La Souls faam als `hippie-rapcrew', die eind jaren tachtig een madeliefje als handelsmerk had in plaats van het toentertijd onder hiphoppers gangbare Mercedes-symbool.

De drie rappers verrasten in 1989 met hun cd 3 Feet High and Rising dat inventief, gemoedelijk en afwisselend was, en daarmee gunstig afstak bij de toen opkomende gangsta-rap. Na dat opwindende debuut heeft de groep verschillende cd's uitgebracht, maar nooit zoveel succes meer gehad als met de oude nummers Me Myself and I en Potholes in my Lawn.

Maar onlangs verscheen Art Official Intelligence dat een nieuwe, meer op de stemmen gerichte stijl laat horen. De ingenieuze bouwwerkjes van samples zijn gestroomlijnder geworden, de drie rappers klinken feller. Die directere stijl is gewoner maar wel geslaagd. En mede dankzij de geweldige clip (Posdnuos, Maseo en Dave in een gedegenereerde versie van Wizard of Oz) lijkt de single Oooh een hit te worden.

Dat de groep populair is bij een opvallend jong publiek, bleek gisteravond in een uitverkocht Paradiso. Al bij de opkomst van platendraaier Maseo gaf de zaal zich over aan feestelijk hiphop-gedrag van zwaaien met armen en luid gejoel. Posdnuos, Maseo en Dave rappen alledrie en hebben zich in de ruim tien jaar van hun bestaan een overrompelende stijl eigen gemaakt. De stemmen wisselen elkaar af of ondersteunen elkaar met geneurie of gebrom. Daarbij schakelen de drie heen en weer tussen allerlei stem- en gelaatsuitdrukkingen: van boos tot grappig, van dreigend tot naïef, als de straatversie van een close harmony-groep.

Ook hier was de muzikale begeleiding ondergeschikt aan de stemmen. Van achter zijn draaitafel kraakte Maseo wat met zijn platen, en leverde vereenvoudigde versies van de oorspronkelijke instrumentaties. Na anderhalf uur werd het tempo wat lager en de stemmen doffer, maar de drie volhardden in gebekkentrek, gespring en opmonterende kreten. En als een acrobaat na een geslaagde sprong, keken de drie na een van hun vocale hoogstandjes oprecht tevreden.

Concert: De La Soul. Gehoord: 24/8 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 26/8 Lowlands-festival, Biddinghuizen.

    • Hester Carvalho